Mike Teunissen heeft vrijdag in de vierde etappe de leiding gepakt in het algemeen klassement van de Vierdaagse van Duinkerke. De Nederlander van Jumbo-Visma nam de roze leiderstrui over van ploeggenoot Dylan Groenewegen.

Teunissen heeft de eerste plaats in de algemene rangschikking te danken aan zijn knappe derde plaats in de vierde etappe. Hij moest alleen de Franse winnaar Bryan Coquard en diens landgenoot en nummer twee Clément Venturini voor zich dulden.

Groenewegen kon in de laatste heuvelachtige kilometers niet mee in het tempo vooraan en kwam uiteindelijk niet verder dan de 49e plaats, op 47 seconden van Coquard.

De topsprinter maakte in de voorbije dagen indruk door zowel de eerste, tweede als derde etappe te winnen en daarmee zijn zesde, zevende en achtste zege van het seizoen te boeken.

Groenewegen liet zodoende zien in aardige vorm te steken met het oog op de Tour de France, die op 6 juli van start gaat. Hij wil de eerste Nederlander worden die de gele leiderstrui verovert sinds Erik Breukink in 1989.

Teunissen heeft kleine voorsprong op naaste achtervolger

Teunissen heeft in het algemeen klassement van de Vierdaagse van Duinkerke een voorsprong van vier seconden op zijn Belgische naaste achtervolger Jens Keukeleire.

De gehele top tien staat opvallend genoeg binnen vijftien seconden, waardoor de strijd om de eindzege in de laatste paar dagen razend spannend zal worden.

Teunissen, die begin dit jaar overkwam van Team Sunweb, kan de grootste eindzege uit zijn profloopbaan behalen. Hij schreef met de GP Raf Jonckheere voor het laatste überhaupt een wedstrijd op zijn naam.

De Vierdaagse van Duinkerke telt, anders dan de naam doet vermoeden, in totaal zes etappes. De wedstrijd in het noorden van Frankrijk maakt geen deel uit van de World Tour, maar van de Europe Tour.