Ramon Sinkeldam staat zaterdag voor het eerst in zijn carrière aan de start van de Giro d'Italia. Voor Laurens ten Dam wordt het zijn vierde deelname aan de eerste grote wielerronde van het jaar.

Sinkeldam maakt deel uit van de achtkoppige selectie van Groupama-FDJ. De dertigjarige Nederlands kampioen op de weg van 2017 is bij de Franse ploeg een pion in de 'sprinttrein' van kopman Arnaud Démare.

Démare heeft dit seizoen nog niet gewonnen. De Franse sprinter, in 2016 winnaar van Milaan-San Remo, eindigde wel al drie keer als tweede. In de grote voorjaarsklassiekers vertolkte hij een bijrol.

Ten Dam mag bij CCC Team voor zijn eigen kansen rijden. De 38-jarige Groninger hielp al twee keer een ploeggenoot aan de eindzege in de Giro: Tom Dumoulin in 2017 bij Team Sunweb en acht jaar eerder Denis Menchov in dienst van Rabobank.

Negen Nederlanders al zeker van Giro

Sinkeldam en Ten Dam brengen het aantal Nederlandse deelnemers aan de Giro op minimaal negen. Bij Team Sunweb jaagt Tom Dumoulin op zijn tweede eindzege en daarbij krijgt hij de steun van onder anderen Sam Oomen.

Bij Team Jumbo-Visma rijden Koen Bouwman, Tom Leezer, Antwan Tolhoek en Jos van Emden in dienst van de Sloveense kopman Primoz Roglic. Bauke Mollema voert de selectie van Trek-Segafredo aan.

De kans is groot dat het aantal Nederlanders uiteindelijk uitkomt op elf. Moreno Hofland en Julius van den Berg staan op de voorlopige lijst van Education First, maar de Amerikaanse ploeg heeft de definitieve selectie nog niet onthuld.

De Giro begint komende zaterdag met een korte individuele tijdrit in Bologna en eindigt op zondag 2 juni in Verona met eveneens een tijdrit.