Egan Bernal zegt erg verdrietig te zijn nadat hij zich noodgedwongen moest afmelden voor zijn eerste Giro d'Italia. De 22-jarige Colombiaan brak bij een val tijdens een training zijn sleutelbeen.

"Ik was mij goed aan het voorbereiden en had richting de start veel vertrouwen", aldus de renner van Team INEOS, het voormalige Team Sky.

Bernal gold als een van de kanshebbers voor de eindzege in de Giro. Daarmee was hij een van de belangrijkste concurrenten van Sunweb-kopman Tom Dumoulin.

De Colombiaan ging zaterdag tijdens een trainingsrit onderuit op een gladde rotonde. "Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren weet ik niet, nu ben ik vooral erg verdrietig."

Bernal onderging zaterdag al een operatie aan zijn sleutelbeen. "Dit geeft me alleen maar meer motivatie om hard te trainen voor de rest van het seizoen", schreef hij daarna op Instagram.

Vervanger van Bernal nog niet bekend

Dit jaar werd Bernal eindwinnaar in Parijs-Nice. In de Ronde van Catalonië eindigde hij afgelopen maand als derde achter zijn landgenoot Miguel Ángel López (eerste) en Adam Yates (tweede). Vorig jaar werd Bernal vijftiende in de Tour de France, zijn eerste grote ronde.

Mogelijk zal Bernal nu opnieuw de Tour rijden als belangrijkste helper van kopmannen Geraint Thomas en Chris Froome.

Het is nog niet bekend wie Bernal zal vervangen in de ploeg van INEOS. De Britse ploeg bestaat verder uit de Brit Tao Geoghegan Hart, de Colombiaan Sebastián Henao, de Duitser Christian Knees, de Italianen Gianni Moscon en Salvatore Puccio, de Ecuadoraan Jhonatan Narváez en de Rus Pavel Sivakov.

De 102e editie van de Giro d'Italia begint op zaterdag 11 mei met een tijdrit in Bologna en eindigt op zondag 2 juni met een race tegen de klok in Verona.