Primoz Roglic heeft zaterdag zijn leidende positie in de Ronde van Romandië verstevigd. De kopman van Jumbo-Visma won de ingekorte koninginnenrit en kan zondag in de afsluitende tijdrit voor het tweede jaar op rij de eindzege veiligstellen.

De 29-jarige Roglic, die woensdag ook al de eerste etappe won, was in de vierde etappe overtuigend de sterkste in het sprintje van een groep met favorieten. De Portugees Rui Costa eindigde als tweede en Tour de France-winnaar Geraint Thomas werd derde.

Steven Kruijswijk, die op de slotklim veel werk verrichtte voor ploegmaat Roglic, eindigde als negende in dezelfde tijd als de winnaar.

De 73e editie van de Ronde van Romandië wordt zondag afgesloten met een tijdrit van 16,8 kilometer in Genève. Roglic verdedigt in het klassement een voorsprong van 12 seconden op Costa en 16 seconden op de Fransman David Gaudu. Kruijswijk staat zesde op 37 seconden.

Vanwege de barre weersomstandigheden in het zuidwesten van Zwitserland - de temperaturen lagen rond het vriespunt en er was natte sneeuw - werd de voorlaatste etappe van zaterdag flink ingekort.

De vierde etappe zou 176 kilometer lang zijn, maar werd gereduceerd tot 107 kilometer. De slotklim naar skioord Torgon (10,5 kilometer à 6,8 procent) bleef wel gehandhaafd, waardoor de rit nog steeds het predicaat koninginnenetappe verdiende.

Toptalent Evenepoel laat zich zien

Twintig minuten na de late start (14.25 uur) ontstond er een kopgroep van acht renners. Het Belgische toptalent Remco Evenepoel (19) en de Colombiaanse klimmer Daniel Martínez waren de opvallendste namen vooraan. Martínez had in het klassement maar 1 minuut en 29 seconden achterstand op Roglic, waardoor Jumbo-Visma flink moest doortrekken aan kop van het peloton.

Door de inspanningen van de Nederlandse ploeg hadden de vluchters aan de voet van de slotklim een voorsprong van slechts anderhalve minuut. De kopgroep ontplofte direct op de col van eerste categorie. Evenepoel moest lossen, terwijl Martínez en de Fransman Alexis Gougeard samen wegreden bij de rest.

Dat duo werd met 4,5 kilometer te gaan ook ingerekend door de door Team INEOS geleide groep met favorieten, die nog maar uit iets meer dan tien renners bestond. Kruijswijk nam vervolgens het voortouw in dienst van Roglic, onder meer door meerdere aanvallen van Gaudu te beteugelen.

Met nog 2 kilometer te gaan viel Roglic zelf aan en de Sloveen sloeg een klein gaatje. Thomas haalde de Sloveen terug, maar in de sprint was Roglic alsnog duidelijke de beste.