Annemiek van Vleuten heeft zondag op zeer fraaie wijze de derde editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen op haar naam geschreven. De 36-jarige Nederlandse rondde een lange solo succesvol af in de Waalse heuvelklassieker.

Van Vleuten viel op ruim 30 kilometer van de streep aan en breidde haar voorsprong op de concurrentie vervolgens op indrukkende wijze uit naar meer dan twee minuten.

Op de streep had de kopvrouw van Mitchelton-Scott 1 minuut en 39 seconden op de nummer twee, Floortje Mackaij. Demi Vollering maakte het Nederlandse feestje compleet door op 1.43 de sprint om de derde plek te winnen. Lucinda Brand eindigde als vijfde.

Van Vleuten is de opvolger van Anna van der Breggen, die in 2017 en 2018 de eerste twee edities van Luik-Bastenaken-Luik won. De wereldkampioene op de weg eindigde zondag als twaalfde.

Van Vleuten boekte haar tweede zege van 2019. Begin maart was ze de beste in de Italiaanse eendagskoers Strade Bianche. Deze maand werd ze tweede in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race én de Waalse Pijl.

Top tien Luik-Bastenaken-Luik

  • 1. Annemiek van Vleuten (Ned)
  • 2. Floortje Mackaij (Ned) +1.39
  • 3. Demi Vollering (Ned) +1.43
  • 4. Soraya Paladin (Ita) +1.43
  • 5. Lucinda Brand (Ned) +1.43
  • 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) +1.43
  • 7. Elizabeth Deignan (GB) +1.43
  • 8. Alena Amialiusik (WRu) +1.43
  • 9. Elisa Longo Borghini (Ita) +1.43
  • 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) +1.43

Annemiek van Vleuten viel aan op La Redoute. (Foto: Pro Shots)

Koers ontbrandt op La Redoute

De 138,5 kilometer lange koers ontbrandde met nog 32 kilometer te gaan op de Côte de la Redoute. Koplopers Maria Novolodskaya en Leah Kirchmann werden teruggepakt op de beruchte heuvel en Van Vleuten versnelde.

De wereldkampioene tijdrijden sloeg al snel een gat van zo'n 45 seconden met een groep van negen achtervolgers, met onder anderen Van der Breggen en Vollering. Later sloten ook Brand, Ellen van Dijk en Mackaij aan.

Op 22 kilometer van de finish ging Elizabeth Deignan, die vorige week met de Amstel Gold Race haar eerste koers reed sinds ze moeder is geworden, in haar eentje op zoek naar Van Vleuten. Maar de Nederlandse liep alleen maar verder uit.

Na de Roche aux Faucons, de laatste klim van de dag, had ze bijna anderhalve minuut voorsprong op Deignan, die gezelschap had gekregen van Elisa Longo Borghini en Annika Langvad. De groep met Van der Breggen reed al bijna op twee minuten.

Ook de stevige regen in Luik kon Van Vleuten niet stoppen, waardoor ze haar eerste zege boekte in Luik-Bastenaken-Luik. Mackaij won op gepaste afstand de strijd om de tweede plek en Vollering maakte er een compleet Nederlands podium van.