Er staan zondag zeventien Nederlanders aan de start van de 54e editie van de Amstel Gold Race. Mathieu van der Poel lijkt de belangrijkste troef om de enige Nederlandse voorjaarsklassieker op de WorldTour-kalender te winnen.

De 24-jarige Nederlander is de kopman van het zevenkoppige team van Corendon-Circus. Van der Poel reist met veel vertrouwen af naar Limburg nadat hij eerder deze maand al Dwars voor Vlaanderen (3 april) en de Brabantse Pijl (woensdag) op zijn naam schreef.

Van der Poels grote concurrent bij het veldrijden Wout van Aert is de kopman van Jumbo-Visma. De Belg voert een ploeg aan met vier Nederlanders (Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman, Koen Bouwman en Jos van Emden), een Duitser (Paul Martens) en één landgenoot (Floris de Tier).

Roompot-Charles is hofleverancier wat betreft het aantal Nederlanders. De Nederlandse formatie staat zondag met Lars Boom, Pieter Weening, Huub Duijn, Maurits Lammertink, Oscar Riesebeek en Nick van der Lijke en de Belg Mathias de Witte aan de start.

De route van de 54e editie van de Amstel Gold Race.

Mannen krijgen 35 hellingen voor hun kiezen

De Nederlandse inbreng in de Gold Race wordt gecompleteerd door Bauke Mollema, Koen de Kort (beiden Trek-Segafredo), Wout Poels, Dylan van Baarle (beiden Team Sky), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy).

De Amstel Gold Race kent dit jaar 35 hellingen, verdeeld over een parcours van 265,7 kilometer. De koers begint zondag rond 10.30 uur op het Vrijthof in Maastricht en de finish wordt om circa 17.15 uur verwacht.

De vrouwen vertrekken twintig minuten later dan de mannen in Maastricht en staan voor een rit van 127 kilometer door Limburg. De finish is in Berg en Terblijt.