De ploegleiders van Jumbo-Visma waren het er zondag in Roubaix over eens. Hun kopman Wout van Aert had de benen om een hoofdrol te vervullen in Parijs-Roubaix, maar een aaneenschakeling van pech leidde ertoe dat de Belg slechts 22e werd.

"Dit was niet onze beste dag", zei ploegleider Grischa Niermann met gevoel voor understatement na de door Philippe Gilbert gewonnen 'Hel van het Noorden'.

Niermann stond bij een ploegleiderswagen waaruit de achterruit was verdwenen. Een motard en de Belgische renner Tiesj Benoot waren tijdens de koers achterop geknald. Benoot moest worden afgevoerd per ambulance. "We konden geen kant op", vertelde Niermann over dat andere pechgeval.

Over Van Aert en zijn materiaalpech en val, was meer te vertellen. Collega-ploegleider Nico Verhoeven vatte het samen: "Er had zeker meer ingezeten. Eerst rijdt hij lek (in het Bos van Wallers, red.) en moet hij op de fiets van Pascal Eenkhoorn in de achtervolging, waar tegenstanders relatief simpel in de groep konden rijden."

"We konden pas na 25 kilometer met een andere fiets bij hem komen, waarna hij vervolgens meteen valt. Op die beschadigde fiets heeft hij, omdat we in de chaos niet meer bij hem konden komen, de koers moeten uitrijden."

Van Aert kon de laatste 30 kilometer alleen nog op het binnenblad rijden, vertelde Verhoeven die sprak van een "klotegevoel". De Belg zei zelf dat hij "helemaal leeg" was in de absolute finale. "Ik was steenkapot."

Wout van Aert na zijn val. (Foto: VI Images)

'Grote klasse dat Wout terugkwam'

Niermann lichtte nog toe waarom Van Aert, op het oog althans, geen hulp kreeg van zijn ploeggenoten in de achtervolging op het peloton.

"We waren Taco van der Hoorn al kwijt na een val en Pascal had zijn fiets afgestaan. Zolang Wout tussen de auto's reed, vonden we het niet nodig nog een man voorop op te offeren om hem terug te brengen. Dat is een keuze. Het is grote klasse van Wout dat hij vooraan terugkwam, maar je moet zeker in deze koers niet al te veel pech hebben."

"Wout heeft gevochten als een leeuw", vond Verhoeven. "Maar als telt niet. Dus ik kan ook niet zeggen of hij om de overwinning had gereden."

Met Mike Teunissen had Jumbo-Visma nog wel een renner in de top tien. De Nederlander kwam 47 seconden na Gilbert als zevende over de streep. Van Aert gaf 1 minuut en 42 seconden toe.