Julian Alaphilippe stapt donderdag niet meer op voor de vierde etappe van de Ronde van Baskenland. De renner van Deceuninck-Quick-Step kwam woensdag tijdens de derde rit hard ten val en is niet fit genoeg om de Spaanse rittenkoers te hervatten.

De 26-jarige Alaphilippe was in de derde etappe het grootste slachtoffer van een grote valpartij op 5 kilometer van de finish. Hoewel de Fransman daar geen ernstige verwondingen aan overhield en - weliswaar met een grote achterstand - de finishlijn passeerde, vindt Quick-Step het beter dat hij niet meer opstapt.

"Op basis van een beoordeling door de artsen en met het oog op de verwachte weeromstandigheden in de koers is het beter als Julian stopt en zich volledig op zijn herstel focust", schrijft de wielerploeg donderdag in een verklaring op Twitter.

Alaphilippe, die dinsdag nog de tweede etappe van de Ronde van Baskenland op zijn naam schreef, kent vooralsnog een zeer succesvol 2019. De renner van Quick-Step staat dit jaar al op acht overwinningen.

Alaphilippe bereidt zich voor op heuvelklassiekers

In maart schreef Alaphilippe zowel de Strade Bianche als Milaan-San Remo op zijn naam. Daarvoor boekte hij al successen in de Ronde van San Juan (twee dagzeges), de Ronde van Colombia en de Tirreno-Adriatico (twee dagzeges).

Alaphilippe bereidt zich nu voor op de heuvelklassiekers die de komende weken op het programma staan. Hij doet mee aan onder meer de Amstel Gold Race, die op 21 april wordt verreden in Limburg.

De Ronde van Baskenland is maandag van start gegaan en duurt nog tot en met zaterdag. De Duitser Maximilian Schachmann van BORA-hansgrohe won de eerste en de derde etappe en gaat dan ook aan de leiding in het algemeen klassement.