Mathieu van der Poel heeft woensdag zijn leiderstrui in de Ronde van de Sarthe moeten afstaan aan Bryan Coquard. De Nederlandse winnaar van de eerste etappe zag de Fransman zegevieren in de tweede etappe.

Coquard won na 180 nagenoeg vlakke kilometers tussen Freigné en Bellignéde de massaprint. De kopman van Vital Concept-B&B Hotels troefde zijn landgenoten Marc Sarreau (tweede) en Justin Jules (derde) af.

Van der Poel moest genoegen nemen met de veertiende plaats. Hij probeerde in de laatste honderden meters nog wel aan te zetten, maar hij kon uiteindelijk niet mee in het geweld van de topfavorieten.

De Brabander zakte daardoor naar de tweede plaats in het algemeen klassement, op vier seconden achterstand van Coquard, maar behield wel de blauwe trui voor beste jongere.

Van der Poel verraste in eerste etappe

Van der Poel verraste in de eerste etappe nog het peloton. Hij bleef na 180 kilometer van en naar La Châtaigneraie de Belg Boris Vallée net voor door een fraaie versnelling op zo'n 20 meter van de finish.

Voor Van der Poel betekende dat zijn vierde overwinning van het wegseizoen. Hij won eerder de eerste etappe in de Ronde van Antalya, de Franse eendagskoers Grand Prix Denain en de Belgische semiklassieker Dwars door Vlaanderen.

Van der Poel bereidt zich in de Sarthe voor op de Brabantse Pijl (17 april) en de Amstel Gold Race (21 april). Hij werd afgelopen zondag knap vierde bij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen.

De Ronde van de Sarthe telt in totaal vier etappes en duurt nog tot en met vrijdag. De Franse rittenkoers maakt deel uit van de UCI Europe Tour en heeft een 2.1-status in deze competitie.