Maximilian Schachmann is de eerste leider van de Ronde van Baskenland. De Duitse renner van BORA-hansgrohe won maandag de eerste etappe, een individuele tijdrit over 11,2 kilometer met start en finish in Zumarraga.

Schachmann bleef na een sterk optreden de Colombiaan Daniel Martínez (tweede op negen seconden) en de Pool Michal Kwiatkowski (derde op tien seconden) op overtuigende wijze voor.

Sam Oomen was met een 31e plaats de beste Nederlander, op 54 seconden van Schachmann. Bauke Mollema kwam niet verder dan de 78e plaats, op één minuut en 29 seconden.

Het is voor Schachmann zijn derde zege van het seizoen. Hij schreef eerder al een etappe in de Ronde van Catalonië en de GP Industria & Artigianato-Larciano op zijn naam.

Geraint Thomas werd op een halve minuut van Schachmann negende. De winnaar van de Tour de France liet daarmee zien dat na een moeizame periode de vorm weer langzamerhand terugkeert in aanloop naar de Giro d'Italia.

Tijdrit gekenmerkt door La Antigua

De tijdrit werd gekenmerkt door La Antigua, een klim van 2,3 kilometer waarvan de laatste 800 meter met gemiddeld 16 procent omhoog gaat, terwijl in de laatste 100 meter de steilste strook van 21 procent zit.

Verschillende renners, waaronder George Bennett en Daan Olivier van Jumbo Visma, hadden enorm veel moeite met die strook en moesten zelfs naar boven worden geduwd door toeschouwers.

De Ronde van het Baskenland begon voor het eerst in de 59-jarige geschiedenis met een tijdrit, waardoor de favorieten voor de eindzege gelijk het verschil konden maken ten opzichte van hun concurrenten.

De WorldTour-koers gaat dinsdag verder met een heuvelachtige etappe over 149,5 kilometer tussen Zumurraga en Gorraiz, waarna er tot en met zaterdag, de slotdag, ook alleen maar heuvelachtige en bergachtige ritten op het programma staan.

Primoz Roglic is de titelverdediger. De kopman van Jumbo-Visma is er dit jaar echter niet bij omdat hij zich anders wil voorbereiden op de Ronde van Italië.