Alberto Bettiol heeft zondag voor een grote verrassing gezorgd door de Ronde van Vlaanderen te winnen. Het is de eerste profzege in de carrière van de Italiaan. Mathieu van der Poel werd ondanks een val knap vierde.

Bettiol ging solo in de aanval op de Oude Kwaremont, op zo'n 20 kilometer van de streep. De 25-jarige renner van Education First wist de grote groep favorieten achter zich te houden.

In drie eerdere deelnames bij 'Vlaanderens Mooiste' wist Bettiol slechts eenmaal de finish te halen. Twee jaar geleden werd hij 24e.

Mathieu van der Poel was ondanks een vreemde valpartij in zijn eerste Ronde van Vlaanderen de beste Nederlander op de vierde plaats. Hij moest naast de winnaar ook de Deen Kasper Asgreen en de Noor Alexander Kristoff voor laten gaan.

Bettiol zegeviert in Ronde van Vlaanderen
59
Bettiol zegeviert in Ronde van Vlaanderen

Valpartijen voor Terpstra en Van der Poel

Al vroeg in de 267 kilometer lange koers ontstond een kopgroep van vier met Roompot-Charles-renner Jesper Asselman. Zij werden echter met nog 90 kilometer te gaan al ingerekend.

Niki Terpstra was er op dat moment al niet meer bij. De winnaar van vorig jaar was met nog 157 kilometer te gaan hard onderuitgegaan en werd naar het ziekenhuis in Oudenaarde gebracht. Zijn ploeg Direct Énergie liet weten dat het "naar omstandigheden oké" gaat met Terpstra, maar dat hij volgende week wel Parijs-Roubaix mist.

Ook de andere Nederlandse kanshebber, Van der Poel, ging op zo'n 60 kilometer van de finish onderuit. De wereldkampioen veldrijden liep een gebroken wiel op en ging op de stoep rijden. Hij remde af en stak zijn hand op om de ploegleiderswagen te vragen, maar reed toen over een putje en ging op knullige wijze onderuit.

Aanval Van Baarle houdt geen stand

Binnen 10 kilometer had Van der Poel de aansluiting met het peloton gevonden. Er waren op dat moment al vier renners in de aanval: Dylan van Baarle, de Belgen Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh en Asgreen.

Bij de beklimming van de Kruisberg - op 29 kilometer van de streep - plaatste Van der Poel een aanval, waarna een man of twintig kon volgen. Onder hen topfavorieten als Peter Sagan, wereldkampioen Alejandro Valverde en Greg Van Avermaet.

Op de Oude Kwaremont - de voorlaatste klim - werd Van Baarle ingerekend door de groep favorieten, waarin behalve Van der Poel ook Sebastian Langeveld en Pieter Weening reden. Bettiol plaatste vervolgens de beslissende aanval.

Met nog 14 kilometer te gaan probeerde Van der Poel weg te rijden op de Paterberg, maar in de afdaling sloten de andere favorieten weer aan. Zo ontstond een achtervolgende groep van zo'n vijftien man.

Zij slaagden er niet meer in om het gat van zo'n dertig seconden met Bettiol dicht te rijden. Zijn ploeggenoot Langeveld deed veel storend werk bij de achtervolgers en viel de verrassende winnaar na de streep juichend in de armen.

Van der Poel (rechts) sprint naar de vierde plek, Langeveld juicht voor de zege van zijn ploeggenoot Bettiol. (Foto: Getty Images)