Marta Bastianelli heeft zondag de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Italiaanse was in de sprint te sterk voor Annemiek van Vleuten, die tweede werd.

Een kopgroep van drie met Bastianelli, Van Vleuten en de Deense Cecilie Ludwig sprintte in Oudenaarde om de zege. Van Vleuten ging van ver aan en werd in de laatste meters geklopt.

De 31-jarige Bastianelli won de Ronde van Vlaanderen voor de eerste keer. Ze heeft onder meer het WK (2007) en het EK wielrennen (2018) op haar palmares staan. De renster van Team Virtu Cycling volgt Anna van der Breggen op als winnares in Vlaanderen.

Van Vleuten stond voor de derde keer op het podium in 'Vlaanderens Mooiste'. Ze won de klassieker in 2011 en werd vorig jaar derde. Met Ellen van Dijk (vijfde), Chantal Blaak (zevende), Lucinda Brand (negende) en Amy Pieters (tiende) eindigden er nog vier Nederlandse renners in de top tien.

De beklimming van de Muur van Geraardsbergen. (Foto: Pro Shots)

Vos rijdt lek op cruciaal moment

De zestiende editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen was met 157 kilometer de langste in de historie. Al vroeg ontstond er een kopgroep met zeven renners, onder wie Kylie Waterreus en Chanella Stougje.

Aan de voet van de Kanarieberg, op zo'n 35 kilometer van de finish, werden zijn ingelopen door het peloton. In die grote groep ontbraken toen al Jip van den Bos en Coryn Rivera, de Amerikaanse winnares van 2017. Zij moesten opgeven na een valpartij.

Nadat de vroege vluchters werd teruggepakt, liepen diverse demarrages op niets uit. Op de Oude Kwaremont, de voorlaatste klim van de dag ontstond de beslissende kopgroep van vier met Van Vleuten, Bastianelli , Ludwig en de Poolse Katarazyna Niewadoma.

Marianne Vos kon door een lekke band niet aansluiten bij de kopgroep. Ellen van Dijk en Chantal Blaak slaagden er net niet in om zich bij de vluchters te voegen.

Van Vleuten ging te vroeg aan in de de sprint. (Foto: Pro Shots)

Van Vleuten gaat sprint vroeg aan

Op de laatste klim - de Paterberg - moest Niewadoma lossen, waardoor er nog drie koplopers waren. Met nog 10 kilometer te gaan, probeerde Van Vleuten weg te rijden, maar Bastianelli en Ludwig konden haar wiel houden.

Van Vleuten, die dit jaar al Strade Bianche won, probeerde het in de laatste twee kilometer nogmaals, maar ze kwam opnieuw niet weg. Daardoor draaide het uit op een sprint met drie.

Van Vleuten ging van heel ver als eerste aan en sloeg een klein gat, maar Bastianelli wist haar in de laatste honderd meter voorbij te rijden en kwam juichend over de streep.