De Zwitser Patrick Müller heeft zaterdag de Volta Limburg Classic gewonnen. De renner van Vital Concept klopte de Fransman Justin Jules met minimaal verschil in de sprint, bleek na het bestuderen van de finishfoto.

Jules leek op de kasseien van de Diepstraat in Eijsden op weg naar de zege, maar viel vlak voor de finish stil. Müller kwam er met een ultieme jump nog naast, waarna beide renners gelijktijdig over de streep leken te komen.

Omdat met het blote oog niet was te zien wie als winnaar aangewezen moest worden, duurde het minutenlang voordat de jury de knoop door durfde te hakken. Uiteindelijk viel het besluit uit in het voordeel van de 22-jarige Müller.

Müller volgt op de erelijst de Sloveen Jan Tratnik op. Floris Gerts was in 2016 de laatste Nederlandse winnaar van het kleine broertje van de Amstel Gold Race.

Roompot-Charles mist de slag

Met nog 20 kilometer voor de boeg sloegen Müller, Jules (Wallonie-Bruxelles) en Ben Hermans (Israel Cycling) een gaatje met het peloton. Even daarvoor was onder aanvoering van Roompot-Charles de kopgroep ingerekend, maar de Nederlandse ploeg miste daarna de beslissende slag.

Hermans, Jules en Müller werkten goed samen en begonnen met een geruststellende voorsprong van ruim een halve minuut op achtervolgers Quentin Pacher en Rasmus Guldhammer aan de laatste lokale ronde in Eijsden.

Jules was op papier de snelste van de drie, maar ging de sprint te vroeg aan en zag Müller daar in extremis van profiteren. Hermans finishte als derde.

Aan de 46e editie van de Volta Limburg Classic, voorheen bekend als de Hel van het Mergelland, deden dit jaar geen WorldTour-ploegen mee. Er stonden wel zeven formaties aan de start die uitkomen op ProContinentaal niveau, waaronder Roompot.