Mathieu van der Poel heeft woensdag zijn eerste zege op WorldTour-niveau geboekt. De 24-jarige renner sprintte in de Belgische semiklassieker Dwars door Vlaanderen op knappe wijze naar de winst.

Van der Poel, die op 63 kilometer van de streep al in de aanval ging, was duidelijk de snelste van een kopgroep van vijf. De Fransman Anthony Turgis probeerde de Brabander te verrassen door de sprint vroeg aan te gaan, maar Van der Poel kwam er makkelijk overheen.

Turgis kwam na bijna 183 kilometer van Roeselare naar Waregem wel als tweede over de streep. De Luxemburger Bob Jungels eindigde als derde, voor de Oostenrijker Lukas Pöstlberger en de Belg Tiesj Benoot. Luke Rowe won op achttien seconden van de winnaar de sprint van het peloton en werd zesde, terwijl Danny van Poppel als zevende finishte.

Van der Poel reed afgelopen zondag met Gent-Wevelgem de eerste WorldTour-koers uit zijn carrière. Daarin eindigde hij als vierde. De Nederlands kampioen zal zondag bij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen als een van de favorieten starten, al is die koers wel bijna 100 kilometer langer.

Bij de vrouwen ging de zege in Dwars door Vlaanderen naar de Nederlandse Ellen van Dijk.

Koers geneutraliseerd door vrouwenrace

Een kopgroep van acht met de Nederlander Ramon Sinkeldam bepaalde het eerste deel van de mannenkoers, maar op 76 kilometer van de finish stonden de vluchters opeens stil. De wedstrijd werd geneutraliseerd, omdat een ambulance die meereed bij de vrouwenrace moest passeren.

De problemen ontstonden doordat de vrouwen iets later waren gestart en mede daardoor op het langzaamste tijdschema reden, terwijl de mannen juist snel waren vertrokken. De koplopers verloren hun voorsprong, maar mochten van de wedstrijdleiding als eerste weer weg en kregen hun voordelige marge van twee minuten en vijftien seconden terug.

De chaos leidde tot bijzondere taferelen, want vluchter Pöstlberger had moeite om weer vooraan te komen. Uiteindelijk werd hij hangend aan de motor van Sporza-journalist Renaat Schotte naar zijn medekoplopers gebracht.

De koers kon daarna verder en met nog ruim 60 kilometer te gaan, kon Van der Poel zich niet meer inhouden. De wereldkampioen veldrijden viel aan op de Knokteberg en kreeg ploegmaat Dries De Bondt, Turgis, Kasper Asgreen en Iván García Cortina met zich mee.

Mathieu van der Poel op het podium na Dwars door Vlaanderen. (Foto: ANP)

Jungels en Benoot komen uit peloton

De achtervolgers kwamen vooral door de inspanningen van Van der Poel snel dichter bij de koplopers, waar Nelson Oliveira op de Taaienberg wegreed bij zijn zeven medevluchters.

De Portugees viel even later echter terug in het peloton door een lekke band, waarna er met nog zo'n 30 kilometer te gaan een nieuwe situatie ontstond. Van der Poel zat net als Pöstlberger en Turgis nog steeds vooraan, terwijl Jungels en Benoot de oversteek maakten uit het peloton.

Op Nokereberg, waar Van der Poel vorige maand hard viel in de eindsprint van Nokere Koerse, versnelde Jungels, maar 'VDP' reageerde direct.

Het kwintet bleef zo bij elkaar tot de finishstraat in Waregem. Turgis probeerde het in de sprint met een verrassingsaanval, maar Van der Poel kon al meters voor de streep juichen.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet om de winnende sprint van Mathieu van der Poel te bekijken.