Maximilian Schachmann heeft vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Duitser van Bora-Hansgrohe kwam solo over de finish. Wilco Kelderman ging in de finale hard onderuit.

De 25-jarige Schachmann bleef het peloton na 188 kilometer van Puigcerdà naar Sant Cugat del Vallès dertien seconden voor. Hij boekte zijn tweede seizoenszege, nadat hij eerder deze maand de GP Industria & Artigianato won. Michael Matthews won de sprint van het peloton, vóór de Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons.

Kelderman kwam op 5 kilometer van de meet ten val en is uiteindelijk niet gefinisht. Het is nog onduidelijk wat de renner van Team Sunweb mankeert, maar hij greep wel naar zijn schouder.

In het algemeen klassement behoudt Miguel Ángel López de leiding. De Colombiaan heeft veertien seconden voorsprong op Adam Yates en zeventien seconden op Egan Bernal.

Steven Kruijswijk blijft op de vijfde plaats de beste Nederlander in de rangschikking. Met nog twee etappes voor de boeg heeft de kopman van Team Jumbo-Visma 56 seconden achterstand op López.

Lindeman voegt zich in kopgroep

In de vijfde etappe kreeg het peloton direct de Port de Collada de Toses, een beklimming van de eerste categorie, voor de kiezen. Daarmee lag de zwaarste klim achter de rug, maar vervolgens ging het tot aan de finish nog wel op en af.

In de afdaling van de Collada de Toses gingen Tejay van Garderen en Maximilian Schachmann met zijn tweeën op avontuur. Het duo had een kleine voorsprong op Bert-Jan Lindeman en Andrey Amador.

Na 60 kilometer voegden de Nederlander en de Costa Ricaan zich bij de twee koplopers. Het kwartet kreeg de ruimte van het peloton en bouwde een maximale voorsprong van zo'n drieënhalve minuut op.

De kopgroep met van links naar rechts Tejay van Garderen, Bert-Jan Lindeman, Maximilian Schachmann en Andrey Amador. (Foto: ANP)

Schachmann springt in finale weg uit kopgroep

Met nog 50 kilometer voor de boeg nestelden de sprintersploegen zich aan de kop van het peloton om het gat te verkleinen. Langzaamaan liep de voorsprong van de vluchters terug, maar op 11 kilometer van de meet was het verschil nog een minuut.

Op dat moment sprong Schachmann weg uit de kopgroep. Ondertussen werden Lindeman, Van Garderen en Amador ingerekend door het peloton. Kort daarna kwam Kelderman hard ten val en hij bleef met een van pijn vertrokken gezicht tegen een vangrail zitten.

Schachmann behield in de finale een voorsprong van zo'n twintig seconden. Hij hield uiteindelijk stand en kwam kort voor het peloton over de finish.