Twaalf Nederlandse renners beginnen zaterdagochtend in Italië aan Milaan-San Remo, het eerste monument en de langste klassieker van het wielerjaar.

Jumbo-Visma heeft vijf Nederlanders opgeroepen voor de 110e editie van 'La Primavera': Dylan Groenewegen, Taco van der Hoorn, Mike Teunissen, Jos van Emden en Danny van Poppel.

Groenewegen debuteert in Milaan-San Remo. De 25-jarige topsprinter zou in eerste instantie volgende week de Ronde van Catalonië rijden, maar wordt wegens een knieblessure van ploegmaat Timo Roosen alsnog opgesteld voor de Italiaanse eendagskoers.

Team Sunweb begint met Tom Dumoulin en Roy Curvers aan de 291 kilometer lange klassieker. Het Amerikaanse EF Education First stelt met Sebastian Langeveld en de pas 22-jarige Julius van den Berg ook twee Nederlanders op.

De andere Nederlandse deelnemers zijn Direct Energie-kopman Niki Terpstra, Koen de Kort (Trek-Segafredo) en Tom-Jelte Slagter (Dimension Data).

Vincenzo Nibali mocht vorig jaar juichen in San Remo. (Foto: ANP)

Laatste Nederlandse winnaar was in 1985

Vorig jaar ging de zege op de Via Roma naar Vincenzo Nibali, die aanviel op de Poggio en de sprinters net aftroefde. De laatste Nederlandse winnaar van Milaan-San Remo is Hennie Kuiper in 1985. Ook Arie den Hartog (1965) en Jan Raas (1977) pakten ooit de winst aan de Ligurische kust.

Traditioneel zijn de laatste twee hindernissen in Milaan-San Remo de Cipressa (5,5 kilometer à 4,1 procent, met de top op ruim 20 kilometer van de finish) en de Poggio (3,7 kilometer à 3,7 procent, met de top op 5,5 kilometer van de streep).

Milaan-San Remo begint zaterdag om 10.10 uur. De finish wordt verwacht tussen 16.50 uur en 17.30 uur.