De organisatie van de Tour de France heeft vrijdag de laatste twee wildcards aan Franse wielerploegen gegeven. Direct Energie en Arkea-Samsic kregen te horen dat ze in juli mee mogen doen.

De procontinentale Nederlandse ploeg Roompot-Charles hoopte ook op een uitnodiging, maar grijpt dus naast deelname.

Bij Direct Energie rijden de Nederlanders Niki Terpstra en Pim Ligthart en bij Arkea-Samsic, voorheen Fortuneo-Vital Concept en Bretagne-Séché Environnement, fietst Bram Welten.

De andere twee wildcards werden in januari al vergeven aan en het Franse Cofidis en het Belgische Wanty-Groupe Gobert. Die twee teams scoorden afgelopen seizoen de meeste punten in het klassement van de UCI Europe Tour.

WorldTour-teams automatisch verzekerd van startrecht

De achttien teams met een licentie voor de UCI WorldTour, waaronder het Nederlandse Jumbo-Visma en het Sunweb van Tom Dumoulin, zijn automatisch verzekerd van startrecht in de Tour de France.

De 106e editie van de Ronde van Frankrijk duurt van 6 tot en met 28 juli. Er staan zeven berg-, vier heuvel- en acht vlakke etappes op het programma, en bovendien worden er een ploegen- en individuele tijdrit afgewerkt.

Geraint Thomas is de titelverdediger. De Welshman van Team Sky bleef vorig jaar Dumoulin (tweede) en zijn teamgenoot Chris Froome (derde) op overtuigende wijze voor.