Egan Bernal heeft zondag de eindzege gepakt in Parijs-Nice. De Colombiaan van Team Sky weerstond in de slotrit een aanval van landgenoot Nairo Quintana en behield zo zijn leidende positie. Astana-renner Ion Izagirre pakte de dagzege, voor Oliver Naesen en Wilco Kelderman.

Bernal had voor de 110 kilometer lange achtste etappe, die bestond uit vier beklimmingen van de tweede categorie en twee van de eerste categorie, 46 seconden voorsprong op nummer drie Quintana. Op 47 kilometer van de streep plaatste de renner van Movistar zijn aanval.

Quintana dichtte al snel het gat naar de groep vluchters waar hij steun kreeg van ploeggenoot Marc Soler. In die groep zaten verder onder anderen Izagirre, Kelderman, Naesen en Simon Yates.

Vervolgens ontstond er een spannende strijd tussen de vluchters onder aanvoering van Quintana en het peloton geleid door Team Sky.

Zonder de hulp van ploeggenoten zag Quintana in de laatste 10 kilometer zijn voorsprong slinken. Izagirre sprong weg bij de koplopers en soleerde naar zijn eerste etappezege in 2019.

Nairo Quintana deed in de laatste rit een ultieme aanval op de leiderstrui van Bernal. (Foto: ANP)

Kelderman beste Nederlander in klassement

Bernal hield in het algemeen klassement een voorsprong van 39 seconden op Quintana. Michal Kwiatkowski, ploegmaat van Bernal bij Sky, eindigde als derde op een minuut en drie seconden.

Voor de slotrit stond Philippe Gilbert nog op tweede plaats, maar hij kon het tempo op de Côte de Peille niet meer bijhouden en moest het peloton laten gaan. Hij zakte in het klassement naar de vijftiende plaats.

Kelderman eindigde op de veertiende plaats in het klassement en was daarmee de beste Nederlander. De renner van Team Sunweb verloor in totaal bijna zes minuten op Bernal.

De 22-jarige Bernal is de derde Colombiaanse winnaar van Parijs-Nice. Eerder wonnen Carlos Betancur (2014) en Sergio Henao (2017) de Franse etappekoers.