Jakob Fuglsang heeft zondag de lastige vijfde etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. Adam Yates behield de leiding in het klassement, terwijl Tom Dumoulin van de derde naar de vierde plek zakte.

De 33-jarige Fuglsang reed met nog zo'n 25 kilometer te gaan naar de overblijfselen van een grote kopgroep toe. De Deen loste de laatste vluchters en soleerde naar zijn eerste dagzege van het jaar. Hij won vorige maand al wel de Ruta del Sol.

Yates reed op de steile slotklim (3,4 kilometer à 7,2 procent) weg bij zijn grootste concurrent Primoz Roglic en kwam op veertig seconden van de winnaar als tweede over de streep. Roglic werd derde op 56 tellen en Dumoulin gaf als nummer vier al 1 minuut en 39 seconden toe. Wout Poels eindigde op 1.57 als zesde.

De 26-jarige Yates vergrootte zijn voorsprong op Roglic in het klassement van 7 naar 25 seconden. Fuglsang steeg van de achtste naar de derde plek, op 35 tellen van de leider.

De opmars van de renner van Astana gaat ten koste van Dumoulin, die vierde staat en 1 minuut en 55 seconden moet goedmaken op Yates. Ook Poels (zesde op 2.39) en Sam Oomen (achtste op 2.58) staan in de top tien.

Tirreno-Adriatico gaat maandag verder met een rit die heuvelachtig begint, maar in de laatste 90 kilometer relatief vlak is. De Italiaanse World Tour-koers wordt dinsdag afgesloten met een vlakke tijdrit van 10 kilometer.

Kopgroep van dertien kleurt etappe

De vijfde etappe ging van Colli al Metauro naar Recanati over 180 kilometer. In de laatste 80 kilometer ging het voortdurend op en af met een flink aantal steile heuveltjes.

Een kopgroep van dertien renners zonder Nederlandse inbreng kreeg een voorsprong van bijna tien minuten van het peloton. Het duurde lang voordat de grote groep echt tempo ging maken, maar met nog zo'n 35 kilometer te gaan was de achterstand op de vluchters toch teruggebracht tot minder dan een minuut.

Dat was voor Fuglsang het sein om ten aanval te trekken en de Deen sloot samen met vroege vluchter Nico Denz aan bij de laatste twee overgebleven koplopers, Davide Gabburo en Mads Pedersen.

Het kwartet had een voorsprong van een halve minuut op de groep met favorieten. Fuglsang loste vervolgens een voor een zijn medevluchters, waardoor hij solo op zoek ging naar de ritzege.

Achter de renner van Astana kon Dumoulin een versnelling van Yates en Roglic niet beantwoorden. De nummer één en twee van het klassement kwamen samen niet dichter bij Fugslang, ook niet op de laatste steile muur naar de streep. Yates loste Roglic nog wel, waardoor de Brit in het klassement vrij goede zaken deed.

Jakob Fuglsang. (Foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari)