Dylan Groenewegen heeft zondag de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De renner van Jumbo-Visma was in Saint-Germain-en-Laye de beste in de massasprint.

In de door waaiers gekenmerkte etappe van 138,5 kilometer versloeg Groenewegen de Australiër Caleb Ewan en landgenoot Fabio Jakobsen.

Het verschil tussen Groenewegen en Ewan was minimaal. De 25-jarige Nederlander is door zijn zege ook de eerste drager van de leiderstrui.

Het was voor Groenewegen zijn derde zege van het seizoen. Hij won in 2019 al de vijfde etappe van de Ronde van Valencia en de vierde rit van de Ronde van de Algarve.

Dylan Groenewegen krijgt de bloemen voor zijn ritzege. (Foto: ANP)

Tusveld en Matthews moeten strijd staken

Door de harde wind brak het peloton diverse keren in stukken. Titelverdediger Marc Soler en Simon Yates misten de slag en verspeelden kostbare tijd op de andere klassementsrenners. Sunweb-renners Martijn Tusveld en Michael Matthews waren betrokken bij een valpartij door de hectiek en moesten de strijd staken.

Zestig renners overleefden de waaiers en bleven over in de voorste groep, onder wie klassementsrenners Luis León Sánchez, Egan Bernal en Rudy Molard.

In de slotfase plaatste Philippe Gilbert nog een demarrage, maar de Belg van Deceuninck-QuickStep kon teruggehaald worden. Jumbo-Visma bracht Groenewegen daarna succesvol in stelling voor de sprint.

Parijs-Nice duurt tot en met volgende week zondag. De komende twee dagen volgen er opnieuw kansen voor de sprinters.