De finale van de sprint op de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków wordt een geheel Nederlandse aangelegenheid. Jeffrey Hoogland (25) neemt het zondag rond 14.35 uur op tegen Harrie Lavreysen (21).

Regerend Europees kampioen Hoogland rekende in de halve finale in twee duels af met de Australische titelverdediger Matthew Glaetzer. Lavreysen verloor in zijn halve finale de eerste sprint van de Pool Mateusz Rudyk, maar de Brabander zegevierde uiteindelijk met 2-1.

De laatste Nederlandse wereldkampioen sprint was Theo Bos die in 2007 zijn laatste van drie titels veroverde op het koningsnummer.

Twee jaar geleden won Lavreysen bij de WK in Hongkong al zilver op de sprint. Samen met Hoogland werd hij zowel vorig jaar als dit jaar wereldkampioen op de teamsprint.

Vorig jaar bij de WK in Apeldoorn pakte Hoogland ook nog goud op de 1 kilometer tijdrit.

Braspennick en Van Riessen naar kwartfinale keirin

Op het onderdeel keirin bij de vrouwen plaatsten Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Beiden wonnen hun heat waarin een plaats bij de beste twee nodig was om de herkansingen te ontlopen.

Braspennincx hield de Belgische Nicky Degrendele, de titelverdedigster en ploeggenote van Van Riessen bij het commerciële team BEAT, net achter zich.

Van Riessen kreeg uit haar heat Lee Hoi Yan uit Hongkong mee naar de volgende ronde.

Nederland bovenaan medaillespiegel

Op de slotdag van de WK zijn er nog vier gouden medailles te verdelen. Nederland staat na zaterdag aan top van het medailleklassement met vijf keer goud en drie keer zilver. Australië is tweede in de tabel met vijf keer goud, twee keer zilver en één keer brons.

Vorig jaar bij de WK in Apeldoorn eindigde Nederland bovenaan de medaillespiegel. Toen werd er vijf keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons veroverd, de beste prestatie ooit voor Nederland op een WK die dit jaar overtroffen zal worden.