Tom Dumoulin heeft vrijdag in de zesde en voorlaatste etappe van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) net naast de overwinning gegrepen. Primoz Roglic bleef de Nederlander na een bergrit van 180 kilometer net voor.

De 29-jarige Roglic troefde Dumoulin op de Jebel Jais af in de sprint, niet lang nadat de laatste vluchter van de kopgroep was ingerekend. Het podium werd gecompleteerd door de Fransman David Gaudu.

Met Wilco Kelderman eindigde er nog een Nederlander in de top tien. De ploeggenoot van Dumoulin bij Team Sunweb finishte als zesde, achter Daniel Martin (vierde) en wereldkampioen Alejandro Valverde (vijfde).

Door zijn zege kan de eindzege in de Ronde van de VAE Roglic bijna niet meer ontgaan. De Sloveense renner van Team Jumbo-Visma koestert in het algemeen klassement een voorsprong van 31 seconden op naaste belager Valverde en 44 tellen op nummer drie Gaudu.

Dumoulin steeg door zijn tweede plek naar de zesde plek in de rangschikking. De Limburger staat op een minuut en acht seconden van klassementsleider Roglic en kijkt tegen een achterstand van vier seconden op nummer vijf Kelderman aan.

Zaterdag staat de laatste etappe, met start en finish in Dubai, op het programma. De sprinters zullen om de zege gaan strijden, want het gaat om een vlakke rit van 145 kilometer.

Goed werk Laurens De Plus aan kop peloton

De zesde etappe voerde de renners van Ajman naar Jebel Jais. De Australiër Adam Hansen reed als eerste weg bij het peloton en kreeg al snel gezelschap van nog zeven vluchters, onder wie de ritwinnaar van donderdag, Elia Viviani.

Met nog zo'n 60 kilometer te gaan was de kopgroep geslonken naar zes renners en bestond de voorsprong uit ruim zes minuten. Die marge was aan de voet van de Jebel Jais - een slotklim van 20 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 - nog verder teruggebracht.

De steeds kleiner wordende kopgroep had het zwaar op de slotklim en mede dankzij goed werk van Jumbo-Visma-renner Laurens De Plus aan de kop van het peloton kwamen de aanvallers in de slotkilometers snel in zicht.

De Amerikaan Joey Rosskopf van CCC moest zich enkele kilometers van de meet als laatste vluchter gewonnen geven, waarna Roglic zich van de klassementsrenners de sterkste toonde in de sprint en zijn eindzege in de Ronde van de VAE zo goed als veiligstelde.