De Nederlandse teamsprinters hebben bij de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow hun wereldtitel geprolongeerd. Op het onderdeel scratch pakte titelverdedigster Kirsten Wild het zilver.

Op de teamsprint wonnen Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in de eindstrijd van Frankrijk.

Het Nederlandse trio snelde naar een tijd van 41,923, waarmee ze nog geen tiende boven het wereldrecord bleven. Dat staat sinds 2013 op naam van Duitsland en werd gereden op hoogte in Mexico.

De Fransen, met onder anderen veelvoudig wereldkampioen Grégory Bauge in de gelederen, kwamen na drie ronden uit op 42,889. Eerder had Rusland ten koste van Duitsland het brons veroverd.

De teamsprinters werden eind vorig jaar tijdens het Sportgala uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

Het podium van de scratch bij de vrouwen. (Foto: ANP)

Wild afgetroefd door Barker op scratch

Op scratch werd Wild in de finale afgetroefd door de Britse Elinor Barker. Het brons was voor de Belgische Jolien D'Hoore.

Kort voor het einde was er een massale valpartij waar Barker, Wild en nog enkele andere rijdsters net voor bleven.

Wild pakte vorig jaar op de WK in Apeldoorn drie gouden medailles: behalve op scratch ook op de puntenkoers en het omnium.

Wild wordt in de finale op scratch verslagen door Barker. (Foto: ANP)

Teamsprintsters niet naar strijd om medailles

Op de teamsprint wisten Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx zich niet te kwalificeren voor de strijd om de medailles. De Nederlandse vrouwen waren snel (32,941) in hun heat, maar tegenstander Duitsland was een fractie sneller: 32,687.

Voor het Duitse team was het overigens niet genoeg voor een plaats in de finale. Daarin staan Rusland en Australië.

In de kwalificaties had Nederland met Laurine van Riessen in plaats van Braspennincx een ietwat tegenvallende zesde tijd (33,365) gerealiseerd. Daardoor kregen ze in de eerste ronde te maken met een sterke tegenstander: titelverdediger Duitsland.

Vorig jaar verloren Lamberink en Braspennincx bij de WK in Apeldoorn in de finale van Duitsland.