Caleb Ewan heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van de VAE gewonnen. De Australiër van Lotto Soudal was de sterkste op de steile Hatta Dam.

Ewan bleef in de laatste honderden meters van de 1 kilometer lange slotklim Matteo Moschetti (tweede op twee seconden) en Primoz Roglic (derde op twee seconden) voor.

Met Wilco Kelderman (zesde op vijf tellen) en Bauke Mollema (tiende op vijf tellen) eindigden er ook twee Nederlanders in de top tien.

Roglic verstevigde door zijn derde plaats wel de leiding in het algemeen klassement. De kopman van Lotto-Jumbo heeft nu 21 seconden voorsprong op naaste achtervolger Alejandro Valverde.

De Ronde van de VAE gaat donderdag verder met een vlakke etappe over 181 kilometer tussen Sharjah en Khor Fakkan. De kans is groot dat dan de sprinters weer de dienst uitmaken.

Dumoulin kiest voor de aanval

In de vierde etappe bleef spektakel lange tijd uit. Pas nadat de kopgroep van de dag, met daarin Alessandro De Marchi, Simon Clarke, Charles Planet, Igor Boev, Stepan Kurianov en Artem Nych, grotendeels was ingerekend, barstte het vuurwerk los.

Tom Dumoulin was daar als eerste verantwoordelijk voor. Hij demarreerde op ruim 10 kilometer van de finish uit het peloton, ging op en over de laatst overgebleven koploper De Marchi, maar zijn poging strandde niet veel later in schoonheid.

De Hatta Dam moest daardoor voor de beslissing zorgen. Aan de voet van de slotklim ontstond er veel chaos en kwam Valverde ten val. De winnaar van de derde etappe werd door zijn ploeggenoten echter ook al snel weer naar voren gebracht.

Omdat niemand erin slaagde om weg te komen, werd de finale een soort massasprint. Moschetti leek daarin aanvankelijk de slimste, maar het was Ewan die uiteindelijk optimaal profiteerde van zijn inspanning.