Alkmaar heeft de organisatie van de EK wielrennen van dit jaar toegewezen gekregen, zo heeft ambassadeur Laurens ten Dam woensdag bevestigd.

De Europese wielerbond UEC was op zoek naar een nieuwe stad, nadat het Franse Annecy de organisatie had teruggegeven. Het evenement wordt van 7 tot en met 11 augustus gehouden.

"Het is rond en ik word ambassadeur. Het geld is beschikbaar", bevestigt Ten Dam, die dit seizoen voor CCC rijdt en samen met Direct Énergie-renner Niki Terpstra ambassadeur is, in zijn podcast Live Slow Ride Fast.

De 38-jarige Groninger wordt samen met Terpstra betrokken bij het ontwerpen van het parcours. Naar verluidt trekt Alkmaar ongeveer 1 miljoen euro uit voor de organisatie van de EK.

Vier Nederlandse medailles bij laatste editie

De EK wielrennen staan pas sinds 2016 op de wielerkalender bij de elite. Het evenement werd achtereenvolgens door het Franse Plumelec, het Deense Herning en het Schotse Glasgow georganiseerd.

Bij de laatste editie in Schotland veroverde Nederland één keer goud en drie keer zilver. Ellen van Dijk pakte de Europese titel tijdrijden en troefde Anna van der Breggen af. Bij de wegwedstrijd werd zowel Marianne Vos als Mathieu van der Poel tweede.

In september van dit jaar staan in het Engelse Yorkshire de WK wielrennen op het programma.