Bondscoach Hugo Haak heeft baanwielrenner Nils van 't Hoenderdaal vrijdag gepasseerd voor de teamsprint bij de WK van eind deze maand in het Poolse Pruszków.

Haak kiest voor Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Van den Berg vervangt Van 't Hoenderdaal als startrijder, omdat hij eerder op de dag drie keer sneller was tijdens een testdag in Alkmaar.

"Het spreekt voor zich dat we van start willen gaan met het snelste team en besloten is voor elke positie de snelste atleten van de testdag te selecteren", zegt Haak tegen de NOS.

Van 't Hoenderdaal maakte de afgelopen jaren telkens onderdeel uit van de teamsprinters op de grote toernooien. Hij pakte in 2016 en 2017 zilver op de WK en veroverde vorig jaar samen met Büchli, Lavreysen en Hoogland goud op de WK.

Van den Berg was er vorig jaar wel bij toen hij samen met Hoogland en Lavreysen de EK domineerde. Van 't Hoenderdaal moest toen in de finale genoegen nemen met een reserverol en kwam alleen in de eerste ronde in actie.

Jeffrey Hoogland ontbreekt als titelverdediger op de kilometer tijdrit. (Foto: ANP)

Hoogland zal titel op 1 kilometer niet kunnen verdedigen

Jeffrey Hoogland zal zijn titel op de 1 kilometer niet kunnen verdedigen. Haak selecteerde naar aanleiding van de testdag Sam Ligtlee en Theo Bos voor dit onderdeel.

Kirsten Wild start bij de WK op liefst vier onderdelen. Ze verdedigt haar titel op de scratch, puntenkoers en het omnium. Ze rijdt met Amy Pieters de koppelkoers. Het duo won vorig jaar zilver op de WK.

Verder komen bij de mannen Büchli, Hoogland en Lavreysen in actie in het sprinttoernooi; Bos en Büchli op de keirin, Roy Eefting op de scratch en Jan-Willem van Schip op de puntenkoers en het omnium.

Bij de vrouwen komen Kyra Lamberink, Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx in actie op de teamsprint, Van Riessen en Hetty van de Wouw in het sprinttoernooi, Van Riessen en Braspennincx op de keirin en Van de Wouw en Lamberink op de 500 meter.

De WK vindt van woensdag 27 februari tot en met zondag 3 maart plaats in de BGZ Arena in Pruszków, dat plaats biedt aan ongeveer achttienhonderd toeschouwers.