De Nederlandse wielerploeg Roompot-Charles heeft woensdag een wildcard voor de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen gekregen. De organisatie gaf maar liefst zeven procontinentale ploegen startrecht voor de Limburgse klassieker die op 21 april verreden wordt.

In december werd al bekend dat Corendon Circus, de ploeg van Mathieu van der Poel, ook een wildcard krijgt. De kersverse wereldkampioen veldrijden debuteert dit jaar in enkele grote eendagskoersen, waaronder de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

De overige vijf wildcards gaan naar Wanty-Gobert, Israel Cycling Academy, Sport Vlaanderen-Baloise, Bardiani CSF en Vital Concept-B&B Hotels. In 2016 werd de Limburgse heuvelkoers gewonnen door toenmalig Wanty-renner Enrico Gasparotto.

Vorig jaar verstrekte de organisatie nog vijf wildcards. Deze gingen toen naar Roompot, Wanty-Groupe Gobert, Israel Cycling Academy, Aqua Blue Sport en Sport Vlaanderen-Baloise. Sinds de oprichting in 2015 kreeg Roompot telkens een wildcard voor de Gold Race.

De achttien WorldTour-ploegen, waaronder Jumbo-Visma en Team Sunweb, zijn verzekerd van een startbewijs voor de klassieker en alle andere WorldTour-koersen.

De Amstel Gold Race start dit jaar op het Vrijthof in Maastricht en finisht vlak na de beklimming van de Cauberg. Het peloton moet dit jaar 260 kilometer afleggen en 35 heuvels beklimmen. Toenmalig Astana-renner Michael Valgren won de Amstel Gold Race vorig jaar.

Roompot en Van der Poel ook in 'Vlaanderen'

Ook de Ronde van Vlaanderen maakte woensdag bekend dat zeven ploegen een wildcard krijgen voor de komende editie. Naast Roompot-Charles en Van der Poels Corendon Circus zijn dat de Belgische formaties Sport Vlaanderen-Baloise en Wanty-Gobert en de Franse ploegen Direct Énergie, Vital Concept-B&B Hotels en Cofidis.

Bij Direct Énergie rijdt Niki Terpstra. De Noord-Hollander won de Ronde van Vlaanderen vorig jaar in dienst van Quick Step.

De Belgische klassieker wordt op 7 april verreden.