De Nederlandse veldrijdster Inge van der Heijden is zondag in het Deense Bogense wereldkampioene veldrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar. Het podium was volledig oranje.

Achter de negentienjarige Van der Heijden werd Fleur Nagengast tweede en veroverde Ceylin del Carmen Alvarado het brons.

In de slotfase sprong Alvarado weg uit een groepje van drie Nederlanders. De in de Dominicaanse Republiek geboren veldrijdster leek daarmee op weg naar de wereldtitel.

Van der Heijden reed het gat echter dicht, trok door en pakte het goud. De moegestreden Alvarado zag Nagengast nog voorbijkomen en moest genoegen nemen met brons.

Inge van der Heijden komt juichend over de streep in Bogense. Op de achtergrond Fleur Nagengast. (Foto: Getty Images)

Nederlandse ploeg was al favoriet

De Nederlandse veldrijdsters waren voorafgaand al getipt als kanshebbers met Alvarado als de grote favoriete.

"Dit is heel mooi. Net als bij het EK zijn we eerste, tweede en derde. Alleen nu in een andere volgorde. Ik ben hier ontzettend blij mee", aldus Van der Heijden, die in november bij het EK in Den Bosch zilver won. Alvarado pakte toen het goud en Nagengast was de nummer drie.

Zaterdag pakte Nederland al twee WK-medailles (zilver voor Lucinda Brand en brons voor Marianne Vos) bij de elitewedstrijd voor vrouwen.

Later op zondag gaan de mannen van start in Bogense. Mathieu van der Poel was dit seizoen dominant en is daardoor de topfavoriet voor de regenboogtrui. De wedstrijd begint om 15.00 uur.