Mathieu van der Poel is erop gebrand om zondag voor het eerst sinds 2015 wereldkampioen veldrijden te worden. De ook dit seizoen schier onverslaanbare Brabander gaat in het Deense Bogense als topfavoriet van start.

"Ik win liever dit WK dan een klassieker op de weg", zegt Van der Poel vrijdag tegen het AD. De Nederlands kampioen op de weg verschijnt dit jaar voor het eerst aan de start in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Hoewel Van der Poel de laatste jaren steeds als favoriet aan het WK veldrijden begon, moest hij de regenboogtrui de laatste drie jaar steevast aan zijn Belgische rivaal Wout van Aert laten. Daardoor is de WK-zege in 2015 de enige in de carrière van de 24-jarige crosser.

"Alles moet meezitten om zondag te winnen, maar ik ben er klaar voor", zegt Van der Poel. "Het is drie jaar niet gelukt, hopelijk geen vierde jaar."

Van der Poel: 'Besef pas weer hoe leuk winnen is als ik verlies'
164
Van der Poel: 'Besef pas weer hoe leuk winnen is als ik verlies'

'Ik ben beter dan vorig jaar'

De zoon van oud-wielrenner Adrie van der Poel zegevierde dit seizoen in 26 van de 28 veldritten waarin hij aan de start verscheen. Vorig jaar begon hij met vergelijkbare statistieken als topfavoriet aan het WK in Valkenburg, maar daar moest hij genoegen nemen met een derde plek.

"Ik ben nog beter dan vorig jaar, maar wereldkampioen wordt degene die zondag de beste is", stelt Van der Poel. "Jammer genoeg heeft dat niks met de rest van het seizoen te maken, maar ik begrijp ook wel de charme van het WK op één dag."

Het parcours in Bogense kent de favoriet goed. Vorig jaar won hij er een wereldbekerwedstrijd, al is de omloop licht gewijzigd voor het WK.

"Het parcours zou mij goed moeten liggen, al geldt dat eigenlijk voor elk parcours", stelt Van der Poel zelfverzekerd. "Het zal heel snel zijn, ik verwacht dat het vanaf het begin ieder voor zich is."

Het WK begint zondag om 15.00 uur en de finish is ongeveer een uur later. Zaterdag strijden de vrouwen vanaf 15.00 uur om de regenboogtrui.

Laatste wereldkampioenen veldrijden

  • 2018: Van Aert (België) en Cant (België)
  • 2017: Van Aert (België) en Cant (België)
  • 2016: Van Aert (België) en Thalita de Jong (Nederland)
  • 2015: Van der Poel (Nederland) en Ferrand-Prévot (Frankrijk)
  • 2014: Stybar (Tsjechië) en Vos (Nederland)
  • 2013: Sven Nys (België) en Vos (Nederland)
  • 2012: Albert (België) en Vos (Nederland)
  • 2011: Stybar (Tsjechië) en Vos (Nederland)
  • 2010: Stybar (Tsjechië) en Vos (Nederland)
  • 2009: Albert (België) en Vos (Nederland)