De internationale wielerbond UCI heeft dinsdag besloten om tramadol, een pijnstiller die tot de opioïden gerekend wordt, per 1 maart op de lijst met verboden middelen te zetten.

De UCI vindt die maatregel noodzakelijk om de gezondheid van renners te beschermen. Volgens de wielerbond kan tramadol leiden tot onder meer concentratieverlies, wat het risico op ongelukken tijdens koersen verhoogt.

Daarnaast is de kans aanwezig dat renners verslaafd raken aan de relatief sterke pijnstiller. Tramadol is bovendien eenvoudig via internet te verkrijgen en dat vergroot de kans op ongecontroleerde zelfmedicatie.

Uit een onderzoek dat in 2017 door het wereldwijde antidopingbureau WADA is gehouden, blijkt dat 4,4 procent van de wielrenners destijds gebruikmaakte van tramadol.

Renners die vanaf 1 maart worden betrapt op het gebruik van het middel, worden direct uitgesloten van de desbetreffende koers en krijgen een boete van 5.000 Zwitserse frank, omgerekend circa 4.400 euro. Bij een tweede overtreding wacht een schorsing van vijf maanden en bij een derde positieve test moet een renner negen maanden toekijken.

Een team waarvan twee renners binnen een periode van een jaar worden betrapt, krijgt een boete van 10.000 Zwitserse frank (omgerekend zo'n 8.900 euro). Bij nog een overtreding in dezelfde periode volgt een schorsing van het team, die tot twaalf maanden kan oplopen.