Mathieu van der Poel is zondag voor de vijfde keer op rij Nederlands kampioen veldrijden geworden. Lucinda Brand prolongeerde haar titel bij de vrouwen.

Van der Poel reed in het Brabantse Huijbergen al snel weg bij de concurrentie en won met een straatlengte voorsprong.

De 23-jarige Van der Poel won elke keer dat hij deelnam het NK bij de senioren. Vorige week boekte de renner van Corendon zijn honderdste zege als veldrijder.

Corné van Kessel lag lange tijd op de tweede plaats, maar kwam in de slotfase ten val. Hij werd voorbijgereden door Lars van der Haar, die het zilver pakte. Van Kessel veroverde nog wel het brons.

Het podium met van links naar rechts Lars van der Haar, Mathieu van der Poel en Corné van Kessel. (Foto: ANP)

'Materiaalpech was mijn grootste concurrent'

Van der Poel is dolblij met zijn vijfde nationale titel. "Altijd leuk om die nationale trui te pakken, ook al moet je het nog altijd wel doen", zei hij bij de NOS.

"Maar gezien de voorbije wedstrijden wist ik dat het normaal gesproken geen probleem zou zijn. Materiaalpech was eigenlijk mijn grootste concurrent", vervolgde de Nederlander. "Ik merk dat ik mijn betere en slechtere wedstrijden heb. Een aantal wedstrijden stak er bovenuit uit dit seizoen en dat gevoel zoek ik."

Van der Poel miste het 'supergevoel' naar eigen zeggen in Huijbergen. "Dit was een lastige omloop, zeker niet te onderschatten. Het was wel afzien om hier te winnen en dan speelt in mijn voordeel dat ik dit parcours van buiten ken."

Brand blijft Vos voor

Bij de vrouwen wist Brand zesvoudig Nederlands kampioene Marianne Vos en Maud Kaptheijns eindigde als derde.

Al vrij vroeg in de koers vormde Brand samen met Vos, Kaptheijns, Denise Betsema en Annemarie Worst een kopgroep. Toen de titelverdedigster versnelde, kon uiteindelijk alleen Vos mee. In de slotfase moest ook zij lossen.

De 29-jarige Brand is deze winter in uitstekende vorm. De Sunweb-rijdster won onder meer al twee wereldbekerwedstrijden.

De veldrijders werken toe naar het WK van begin februari in het Deense Bogense. Ook daar is Van der Poel de grote favoriet. Bij de vrouwen pakte Brand vorig jaar brons.

Lucinda Brand kwam solo over de streep in Huijbergen. (Foto: ANP)