Olympisch kampioene Elis Ligtlee stopt per direct met baanwielrennen. De 24-jarige Nederlandse zegt geen plezier meer aan haar sport te beleven.

"Het is tijd om dit hoofdstuk te sluiten en met opgeheven hoofd afscheid te nemen. Ik heb geen plezier meer in wat ik doe en ik mis de noodzakelijke motivatie om op topniveau te presteren", zegt Ligtlee vrijdag op haar eigen site.

"Op zo'n moment moet je eerlijk tegen jezelf zijn en de knoop doorhakken. En wat was dit verdomd moeilijk zeg! Het is nu tijd om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen en we gaan kijken wat dit me gaat brengen."

Ligtlee kende haar hoogtepunt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar ze verrassend goud pakte op het onderdeel keirin. Sindsdien werd ze gehinderd door blessures en kwam ze amper nog in actie.

Begin dit jaar deed ze internationaal voor de laatste keer van zich spreken bij de WK in Apeldoorn. Ze veroverde brons op de 500 meter tijdrit bij het toernooi waarvoor ze zich niet plaatste, maar toch werd geselecteerd.

Ligtlee na het behalen van haar olympische titel in 2016. (Foto: ANP)

'Veel respect voor haar keuze'

Bondscoach Hugo Haak, die begin deze maand werd aangesteld als opvolger van de Duitser Bill Huck, zegt begrip te hebben voor de keuze van Ligtlee om te stoppen.

"Ik heb veel respect voor de keuze van Elis om te stoppen met het baanwielrennen. Het zal een gemis voor het team en de baansport zijn", zegt de 27-jarige coach op de website van wielerbond KNWU.

"Ze heeft een heel succesvolle carrière gehad met natuurlijk de olympische titel als hoogtepunt. Wij wensen haar veel succes voor de toekomst met alles wat ze gaat doen."

In totaal veroverde Ligtlee twaalf medailles bij WK's, EK's en de Olympische Spelen. In Apeldoorn stond ze begin dit jaar dus voor het laatst op het podium bij een groot internationaal toernooi.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!