Annemiek van Vleuten heeft dinsdag voor het eerst in bijna twee maanden kilometers gemaakt op haar koersfiets. De renster van Mitchelton-Scott is op de weg terug van een zware knieblessure die ze eind september opliep bij de WK wielrennen.

De 36-jarige Van Vleuten kwam bij de wegwedstrijd in het Oostenrijkse Innsbruck circa 90 kilometer voor de meet ten val. Ze passeerde nog wel als zevende de finish, maar uit nader onderzoek bleek dat ze een breukje in haar knie had opgelopen.

De Wageningse voorspelde dat het zes tot acht weken zou duren tot de botbreuk volledig genezen zou zijn en liefst zes maanden voordat ze haar rentree in het peloton zou kunnen maken.

Sinds deze week kan Van Vleuten haar knie weer tot een hoek van minstens 110 graden buigen, waarna ze dinsdag dus voor het eerst op haar koersfiets stapte.

Met haar zware knieblessure kwam er voor Van Vleuten een einde aan een sterk seizoen, waarin ze onder meer de Giro d'Italia voor vrouwen en La Course, de vrouwenversie van de Tour de France, won.

Bovendien prolongeerde ze in Innsbruck haar wereldtitel tijdrijden en pakte ze de eindzege in de WorldTour.