Mathieu van der Poel heeft in Tabor de vierde wereldbekerwedstrijd veldrijden gewonnen. De Brabander was een klasse apart in Tsjechië en boekte alweer zijn tiende zege van het seizoen. Bij de vrouwen was Lucinda Brand de sterkste in Tsjechië.

De 23-jarige Van der Poel bleef Michael Vanthourenhout veertien seconden voor. De Belg troefde in de strijd om de tweede plaats Lars van der Haar af.

Wout van Aert kwam niet verder dan de zesde plaats. De regerend wereldkampioen werd halverwege de wedstrijd getroffen door een lekke band.

Van der Poel reed al vroeg in de wedstrijd weg van de concurrentie en had na drie rondes een voorsprong van twintig seconden op Vanthourenhout opgebouwd. Hij hield die marge tot aan de finish vast.

"Na anderhalve ronde dacht ik dat het echt dringen zou zijn, omdat we met een heel grote groep waren", zei de Europees kampioen na afloop. "Eigenlijk had ik niet echt het plan om meteen weg te rijden. Ik denk dat niemand dat had. Maar op een technisch stuk waar ze het misschien niet echt verwachtten, kreeg ik een kloofje."

"Ik had daarna direct het goede gevoel te pakken en kon mijn ding doen: mijn eigen tempo rijden en mijn eigen lijnen kiezen", vervolgde hij. "Ik ben blij dat ik niet gevallen ben op de balkjes. Ik ben er gisteren gevallen en vandaag in de opwarming ook. Ik ben blij dat ik daarvan gespaard ben gebleven in de wedstrijd."

Afgelopen maand was Van der Poel ook de sterkste in Bern. De eerste twee wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten werden gewonnen door Toon Aerts, die in Tabor als vierde over de finish kwam. Aerts blijft wel leider in het klassement.

Brand houdt Worst achter zich

Bij de vrouwen sloeg Brand toe in de slotfase. Europees kampioene Annemarie Worst kwam op luttele seconden als tweede over de finish in Tabor. Alice Maria Arzuffi uit Italië completeerde het podium. Wereldkampioene Sanne Cant uit België kwam door een glijpartij in de laatste ronde niet verder dan de zesde plaats.

Brand reed vorige week in het Belgische Gavere pas haar eerste wedstrijd dit seizoen in het veldrijden. De Nederlands kampioene eindigde toen nog als achtste. Haar zege in Tabor kwam voor voor velen als een verrassing, zo ook voor de Zuid-Hollandse zelf.

"Ik denk dat ik op de juiste manier mijn krachten heb verdeeld", liet de verbaasde Brand weten. "Ik ben op het juiste moment weggesprongen, maar het was wel zwaar om alleen aan kop te rijden, zeker op het klimgedeelte met de wind tegen. Dankzij mijn uithoudingsvermogen van het wegwielrennen kon ik vooraan blijven."

Marianne Vos ontbrak in Tsjechië. De zevenvoudig wereldkampioene heeft een rustpauze ingelast, maar blijft wel leiden in het wereldbekerklassement.