Het antidopingbureau van de internationale wielerbond UCI heeft André Cardoso donderdag een schorsing van vier jaar opgelegd. De Portugees werd in juni 2017 betrapt op het gebruik van epo.

De 34-jarige Cardoso testte positief bij een controle buiten de wedstrijden om. Hij werd direct op non-actief gesteld door zijn toenmalige ploeg Trek-Segafredo en moest daardoor de Tour de France aan zich voorbij laten gaan.

Cardoso heeft altijd beweerd onschuldig te zijn en hoopte dat zijn B-staal negatief uit zou vallen. Uit documenten die in handen zijn van Velonews bleek dat de A- en B-staal inderdaad niet overeenkwamen, maar de UCI besloot de Portugees toch te schorsen.

Hoewel Cardoso in zijn loopbaan geen grote wedstrijden won, deed hij wel zeven keer mee aan een grote ronde. Zijn beste eindresultaat was de veertiende plek in de Giro d'Italia van 2016.

Cardoso deed in totaal drie keer mee aan de Ronde van Italië en stond vier keer aan de start van de Vuelta a España. Hij zou in 2017 zijn Tour-debuut maken, maar daar kwam het door zijn positieve dopingtest dus niet van.

Destijds was Cardoso bezig aan zijn eerste seizoen bij Trek-Segafredo. Hij stond eerder in zijn loopbaan onder contract bij onder meer Cannondale-Drapac.