Met Loes Gunnewijk krijgen de Nederlandse wielrensters een eigen bondscoach. Wielerbond KNWU heeft een nieuwe constructie gemaakt, waarbij zowel de mannen als de vrouwen een eigen bondscoach hebben. Voorheen werden die taken gecombineerd door één persoon.

"Door deze splitsing komt er nog meer aandacht voor de sporters, vooral tijdens de kampioenschappen", aldus Thorwald Veneberg, die na het recente WK stopte als bondscoach van de wegrenners om zich volledig te focussen op zijn werk als algemeen directeur bij de KNWU.

"Daarnaast is het goed dat één persoon verantwoordelijk is voor de hele lijn bij de vrouwen. Loes Gunnewijk kan zo de juniorvrouwen tot de elite begeleiden."

Veneberg verwacht binnenkort de bondscoach voor de mannen te kunnen presenteren.

'Mooi dat ik verantwoordelijk word voor hele selectie'

De 37-jarige Gunnewijk werd in 2010 Nederlands kampioen op de weg. Ze werkt sinds vorig jaar al bij de KNWU als bondscoach van de vrouwelijke junioren.

"Het is supermooi dat ik verantwoordelijk word voor de gehele selectie. Zo kan ik de talenten nóg beter volgen, kan ik ze langer coachen en zie ik beter hoe ze zich ontwikkelen", reageert Gunnewijk.

De Nederlandse rensters zijn de afgelopen jaren zeer dominant bij de senioren. Eind september werd Annemiek van Vleuten in Innsbruck wereldkampioen tijdrijden en pakte Anna van der Breggen de regenboogtrui in de wegrit.

Gunnewijk: "Bij de elite hebben we momenteel uiteraard een hele mooie en sterke groep staan en blijven we doen waar we al lange tijd mee bezig zijn; goed blijven rijden en presteren op de kampioenschappen."