De internationale vakbond voor wielrenners CPA heeft woensdag bij de internationale wielerunie UCI aangedrongen op een gedragscode voor dopingcontroleurs.

Aanleiding is een dopingtest die de Belg Pieter Serry dinsdagavond moest ondergaan. Controleurs haalden de renner van Quick-Step Floors uit een zaal in Oostende waar op dat moment een wielergala aan de gang was.

De CPA vindt dat veel te ver gaan en heeft inmiddels beklag gedaan bij UCI en CADF, de antidopingstichting in het wielrennen.

"Er zijn gevallen bekend waarbij renners gecontroleerd werden op hun huwelijksdag, tijdens een begrafenis of op de eerste schooldag van hun kind. Nu is er het geval Serry", begint CPA-voorzitter Gianni Bugno zijn betoog.

"We kunnen niet langer deze manier van werken aanzien, die geen rekening houdt met de privacy van de renners. Zij staan 2 procent van hun prijzengeld af om deze controles mogelijk te maken. De renners respecteren de maatregelen in de strijd tegen doping, maar ze vragen wel dat hun privéleven wordt gerespecteerd."