Mathieu van der Poel heeft donderdag door een offday pas voor de tweede keer dit veldritseizoen niet gewonnen. In de Koppenbergcross was Belg Toon Aerts de sterkste en eindigde de 23-jarige Brabander op vier minuten en twaalf seconden pas als 21e.

Van der Poel won dit seizoen alle zes de crosses waarin hij de finish haalde. Alleen de Rapencross in Lokeren schreef hij niet op zijn naam, omdat hij bij een valpartij zijn enkel blesseerde.

Hij sprak in Oudenaarde van een slechte dag. "Het was niet leuk vandaag", zei hij tegen Sporza. "Ik voelde bij de start al dat ik heel slecht was. Op een parcours als dit wordt het dan een heel lang uur."

Winnaar Aerts schudde in de slotronde zijn landgenoten Michael Vanthourenout (tweede) en wereldkampioen Wout van Aert van zich af. Met een kleine voorsprong kwam de 25-jarige Belg solo over de streep.

Lars van der Haar was op de vierde plek, met 58 seconden achterstand, de beste Nederlander. De top tien bestond verder uit louter Belgen.

'Wil kampioenstrui graag behouden bij EK'

Vorig jaar wist Van der Poel de Koppenbergcross wel te winnen. "Het is niet een van mijn favoriete omlopen, maar ik probeer altijd te winnen. Dit moeten we maar snel vergeten", zei hij.

De talentvolle Nederlander is niet bang dat zijn zwakke optreden gevolgen zal hebben voor het EK van zondag in Rosmalen, waar hij zijn titel verdedigt.

"Een mindere dag kan een keer gebeuren, op naar zondag. Ik wil mijn kampioenstrui graag behouden. Zondag zal ik sowieso beter zijn, want slechter dan dit kan niet", aldus de wereldkampioen van drie jaar geleden.

Worst derde bij vrouwen op Koppenberg

Annemarie Worst moest bij de vrouwen genoegen nemen met de derde plaats. De 22-jarige Harderwijkse zag in de slotronde de Belgische Kim Van De Steene alleen wegrijden.

Worst moest in de veldrit op de steile Vlaamse helling ook haar Italiaanse teamgenote Alice Maria Arzuffi voor laten gaan.

Marianne Vos ontbrak op de Koppenberg. De 31-jarige Brabantse richt zich volledig op het EK van aanstaand weekend. Wereldkampioene Sanne Cant uit België kwam niet verder dan de zesde plaats.