Sam Oomen start zaterdag als kopman van Team Sunweb bij de Ronde van Lombardije, de laatste klassieker van het jaar.

De 23-jarige Brabander krijgt in de Italiaanse koers over 241 kilometer van Bergamo naar Como steun van onder anderen Wilco Kelderman en de Australiër Michael Matthews.

"We gaan voor een topresultaat met Sam", zegt ploegleider Arthur van Dongen maandag in een persbericht. "Dit is zijn favoriete koers."

"Het zal een speciale dag worden voor hem, als kopman van onze ploeg. Zeker met zo'n solide team om zich heen. We willen dat Sam zich ontwikkelt als leider. Met Wilco en Michael hebben we twee ervaren renners in de ploeg zitten die hem daarbij kunnen helpen."

Oomen eindigde eerder dit jaar als meesterknecht van Tom Dumoulin als negende in de Giro d'Italia. Hij werd eind september veertiende in de wegrit van de WK in Innsbruck.

Vorig jaar schreef de Italiaan Vincenzo Nibali de Ronde van Lombardije op zijn naam. Oomen was toen de beste Nederlander op de elfde plek. Hennie Kuiper was in 1981 de laatste Nederlandse winnaar van het momument, Jo de Roo won in 1962 en 1963.

Volledige selectie Team Sunweb voor Ronde van Lombardije: Sam Oomen, Wilco Kelderman, Michael Matthews (Aus), Chris Hamilton (Aus) Jai Hindley (Aus), Michael Storer (Aus) en Lennard Kämna (Dui).