Corendon-Circus, de ploeg waar Mathieu van der Poel voor rijdt, heeft vanaf volgend seizoen de procontinentale status. Dat betekent dat de Belgische formatie kans maakt om mee te doen aan koersen uit de World Tour.

Corendon-Circus reed sinds de oprichting in 2009 op een continentale licentie. De ploeg van de Belgische broers Christoph en Philip Roodhooft richtte zich daarbij in eerste instantie op het rijden van veldritten.

Met de 23-jarige Van der Poel, Nederlands kampioen op de weg, in het veld en op de mountainbike, heeft de ploeg een coureur in huis die de ambities heeft uitgesproken om een klassiek voorjaar op de weg te rijden.

Van der Poel verlengde onlangs zijn contract bij de ploeg, omdat hem de belofte werd gedaan dat Corendon-Circus dan ook een stap omhoog zou zetten. Dat is nu ook gebeurd. De equipe kan daardoor aanspraak maken op deelname aan koersen als de E3 Harelbeke.

Ook de Nederlands-Belgische fusieploeg Roompot-Charles rijdt in 2019 onder een procontinentale licentie. Dat doet de ploeg van manager Michael Zijlaard dit jaar ook al onder de naam Roompot-Nederlandse Loterij.

Van Aert verder met privésponsor

De fusie tussen Roompot en Veranda's Willems-Crelan kwam nog in gevaar, omdat Wout van Aert niet mee wilde. De Belgische topveldrijder had het uithangbord van de formatie moeten worden, maar verbrak zijn contract.

Van Aert, die vanaf 2020 naar verluidt voor Lotto-Jumbo zal rijden, rijdt de rest van het veldritseizoen met een privésponsor. Cibel, een sinaasappelmerk, zal hem dit seizoen sponsoren. Zijn vader gaat als ploegleider fungeren.

"Dit is een grote opluchting", zei Van Aert vrijdag tegen Sporza. "Ik wil al deze sponsors heel hard bedanken. Ik ben heel blij dat ik nog eens met een goed gevoel ben opgestaan. Het zijn moeilijke weken geweest."