Anna van der Breggen (zilver) en Ellen van Dijk (brons) maakten dinsdag bij het WK tijdrijden in Innsbruck deel uit van een historisch oranje podium, maar bij beide Nederlandse renners overheerste na afloop de teleurstelling over het mislopen van goud.

"Ik heb hier een van mijn betere tijdritten ooit gereden, daar ben ik tevreden over. Maar ik hoopte natuurlijk op een ander kleurtje", aldus Van der Breggen, die een halve minuut toegaf op winnares Annemiek van Vleuten.

De olympisch kampioene op de weg pakte na 2015 en 2017 voor de derde keer zilver bij het WK tijdrijden. Ze staat in totaal op zes tweede plekken bij de WK wielrennen, maar een wereldtitel ontbreekt nog op haar erelijst.

"Ik hoopte nog op goud toen ik over de streep kwam", zei Van der Breggen, die een half uur eerder startte dan Van Vleuten. "Maar als je naar het seizoen van Annemiek kijkt, dan rijdt ze gewoon heel erg hard in de tijdritten. Ik kan dus niet zeggen dat ik verbaasd ben door het verschil met haar."

De Zwolse vond het wel speciaal om op een volledig Nederlands podium te staan na een WK-race. "Toen ik daar stond, dacht ik wel: dit is bijzonder. Nee, dat zeiden we niet tegen elkaar op het podium. Er werd niet heel veel gesproken, Ellen en ik waren niet heel erg blij."

Van Dijk baalt van gapend gat met goud en zilver

Van Dijk, die na 27,8 glooiende kilometers maar liefst 1 minuut 25 seconden moest toegeven op Van Vleuten, beaamde dat ze niet met een geweldig gevoel op het ereschavot stond.

"Ik baal, want ik heb niet het idee dat ik het niveau haalde wat ik wilde halen. Daarom moet ik eigenlijk blij zijn met brons, maar uiteindelijk gaat het om mijn eigen prestatie. Annemiek en Anna zaten vandaag echt een niveau hoger en daar ben ik niet blij mee. Het verschil met hen is wel erg groot."

Van Dijk hoopte in Oostenrijk op haar tweede wereldtitel tijdrijden sinds 2013. "Het klinkt misschien wat arrogant, maar als je eenmaal goud hebt gehaald, telt brons niet meer zo erg."

De geboren Utrechtse weet dat ze met huiswerk zal vertrekken uit Innsbruck. "Annemiek en Anna zijn goed bezig, dus het blijft een uitdaging om mijn niveau te verbeteren. Dat houdt me scherp en dat blijft een proces, altijd. Ik moet dit even allemaal laten bezinken en dan een plan maken om weer beter te worden."

Van Vleuten, Van der Breggen en Van Dijk komen zaterdag nog in actie bij de wegrit. De Nederlandse ploeg is dan ook de huizenhoge favoriet om de wereldkampioen af te leveren.