Niki Terpstra maakt deel uit van de ploeg van Quick-Step Floors die zondag aan de start verschijnt bij het WK ploegentijdrit in Innsbruck.

De 34-jarige Nederlander krijgt gezelschap van de Belgen Laurens De Plus en Yves Lampaert, de Duitser Maximilian Schachmann, de Deen Kasper Asgreen en de Luxemburger Bob Jungels.

"Het is een uitdagend parcours dit jaar", legt ploegleider Tom Steels uit. "Je start met veertig vlakke kilometers, waarna vijf kilometer geklommen moet worden. De jongens moeten dus een hoog tempo op het vlakke gedeelte rijden, maar nadien ook bergop de snelheid hoog houden."

"Het team is goed gebalanceerd, met renners die goed bergop kunnen en tempobeulen op het vlakke wegdek. Het is geen technisch parcours, maar in de laatste kilometers komen we wel nog enkele verkeerseilanden en rotondes tegen."

Terpstra is bezig aan zijn laatste wedstrijden in dienst van Quick-Step, want de winnaar van de Ronde van Vlaanderen vertrekt na acht jaar naar het Franse Direct Énergie. Volgens ploegleider Patrick Lefevere had Quick-Step geen budget om Terpstra binnenboord te houden.

WK ploegentijdrit wordt geschrapt

Het is de laatste keer dat het WK ploegentijdrit voor merkenteams op het programma staat. Omdat veel ploegen er weinig trek in hebben, verdwijnt het onderdeel na dit jaar van de kalender. Wielerunie UCI denkt na over een nieuwe opzet.

Het Quick-Step van Terpstra is drievoudig wereldkampioen op de ploegentijdrit (2012, 2013 en 2016). Vorig jaar was de zege in het Noorse Bergen voor Team Sunweb, met onder anderen Tom Dumoulin. Die ploeg is dit jaar ook bij de vrouwen titelverdediger.

De vrouwen starten zondag om 10.10 uur aan hun WK ploegentijdrit. De mannen beginnen om 14.40 uur.