Wilco Kelderman concludeert aan het einde van de tweede week in de Vuelta a España dat zijn voorbereiding te kort is geweest. De kopman van Team Sunweb verloor zondag in de vijftiende etappe drieënhalve minuut op leider Simon Yates, waardoor zijn rol in het klassement uitgespeeld is.

"Het was niet goed", moest Kelderman na de finish op de steile slotklim Lagos de Covadonga erkennen. Daar kroonde de Fransman Thibaut Pinot zich tot etappewinnaar.

De 27-jarige Kelderman denkt dat zijn gebrekkige voorbereiding hem zondag opbrak. "Het is nu net iets te zwaar met deze voorbereiding. Ik mis koershardheid, die kun je niet nabootsen in de training", gaf de klimmer aan.

In maart in Tirreno-Adriatico brak hij een sleutelbeen, een blessure waarvan hij maar langzaam herstelde. Op de NK, kort voor de Tour de France, brak hij hetzelfde bot opnieuw en volgde een operatie om met plaatjes zijn rechtersleutelbeen te versterken.

Daardoor moest hij afzeggen voor de Tour, waarin hij als meesterknecht van de uiteindelijke nummer twee Tom Dumoulin had moeten fungeren. Zoals gepland kon Kelderman wel van start gaan in de Vuelta, waar hij een beschermde status binnen de ploeg genoot.

Kelderman houdt moed erin voor slotweek

"Ik merkte vandaag meteen dat het mis ging toen ze op die slotklim gingen rijden. Ik ben niet goed genoeg", vertelde Kelderman, die al aan de voet de groep met favorieten uit het oog verloor.

Zaterdag verloor Kelderman al een minuut, waardoor hij de etappe van zondag met drie minuten achterstand op rodetruidrager Yates begon. "Gisteren was al een voorbode. Maar de Vuelta gaat gewoon door en ik ook", hield hij de moed erin.

Kelderman zakte één plek naar de twaalfde plaats in het klassement, op 6.56 van Yates. Vorig jaar werd hij nog vierde in het eindklassement.

Maandag hebben de renners een rustdag, waarna de derde week op dinsdag begint met een individuele tijdrit van 32 kilometer, de discipline waarop Kelderman in 2015 Nederlands kampioen werd. Er staan de komende week nog drie bergetappes op het programma en de Vuelta eindigt zondag met een vlakke rit naar Madrid.