Baanwielrenner Kristina Vogel is verlamd door een dwarslaesie. De 27-jarige Duitse raakte op 26 juni zwaargewond tijdens een training op de wielerbaan van Cottbus, waar ze in volle vaart op een Nederlandse junior die een staande start aan het oefenen was botste.

"Het is klote, anders kun je het niet zeggen. Hoe dan ook, ik kan niet meer lopen", aldus Vogel vrijdag in gesprek met het Duitse Der Spiegel.

Vogel veroverde begin dit jaar bij de WK in Apeldoorn nog twee wereldtitels en voerde haar totaal daarmee op naar elf, evenveel als recordhouder Anna Meares uit Australië.

De baanrenner onderging na het ongeval meerdere operaties aan haar beschadigde wervelkolom. Ze kwam niet eerder naar buiten met de permanente gevolgen.

"Ik wilde niet dat de mensen mij zo gewond zouden zien. Maar wat kan ik eraan doen? Hoe eerder ik mijn nieuwe situatie accepteer, hoe beter ik het aankan, denk ik maar", zegt Vogel.

Haar team Erdgass.2012 startte in de dagen na het ongeluk een crowdfundingactie. Er is inmiddels 120.000 euro opgehaald voor Vogel en haar familie.

Vogel is tweevoudig olympisch kampioen

De Duitse won in 2012 samen met Miriam Welte de olympische titel op de teamsprint. Vier jaar later pakte ze olympisch goud op de individuele sprint.

Vogel raakte al een keer eerder zwaargewond bij een ongeluk tijdens een training. In 2009 botste ze tijdens een ritje in de buurt van haar woonplaats Erfurt met haar wegfiets tegen een busje.

Ze vloog door de voorruit van het busje, waarna ze twee dagen in coma lag. De baanrenner vertelde later dat ze geluk had gehad dat ze niet aan al haar ledematen verlamd was geraakt.