De internationale wielervakbond CPA is woedend over de valpartij van een aantal renners vlak na de finish van de twaalfde etappe van de Vuelta a España. Onder anderen Dylan van Baarle ging donderdag onderuit omdat er een man op de smalle weg liep.

"Het is onacceptabel dat dit nog steeds kan gebeuren in de Vuelta, terwijl we er de afgelopen maanden met alle partijen hard aan gewerkt hebben om de veiligheid in het wielrennen te verbeteren", zegt een boze CPA-president Gianni Bugno in een eerste reactie.

"Ik ben er klaar mee dat de regels niet goed worden toegepast. Dit is een totaal gebrek aan respect voor de mensen die zo hard gewerkt hebben om de koersen veiliger te maken én voor de renners."

"We zijn niet langer bereid om na afloop van dit soort incidenten excuses te krijgen. Koersorganisaties moeten hun werk doen en bestraft worden als ze zich niet aan de regels houden. De UCI moet ingrijpen om ervoor te zorgen dat de regels nageleefd worden. Wielrennen wordt zo alleen maar gevaarlijker in plaats van veiliger."

Van Baarle heeft snijwonden en kneuzing

Van Baarle sprintte donderdag in de twaalfde rit van de Vuelta naar de tweede plaats, achter de Fransman Alexandre Geniez. Tientallen meters na de streep konden de nummer één en twee uit de uitslag een man die op de smalle finishstraat liep niet meer ontwijken.

Geniez botste op de official maar hij kon een directe val nog voorkomen. Dat lukte Van Baarle niet meer; de Nederlander ging over de kop. De Belg Dylan Teuns, die als vierde eindigde, botste op zijn beurt weer op Van Baarle.

"Wat een idioot", mopperde de Zuid-Hollander van Team Sky, die zei alleen nog last van zijn lies te hebben. "Hopelijk kan ik morgen starten."

Teamarts Neil Heron liet na onderzoek weten dat Van Baarle een aantal snijwonden op zijn rechterheup en elleboog heeft en een kneuzing bij zijn rechterribben. "We moeten nu even afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt."

Ploegleider Sky verbaast zich over incident

Sky-ploegleider Gabriel Rasch sprak ook zijn verbazing uit over het incident. "Ik heb de video gezien. De bewuste man liep met zijn rug naar de aanstormende renners. Hij had daar in de eerste plaats niet moeten zijn, maar zich zeker altijd met zijn gezicht naar de renners moeten richten. Het gaat om hun veiligheid.''

Van Baarle was er erger aan toe dan Geniez, die redelijk ongeschonden het erepodium betrad. "Het gaat vooral om kneuzingen'', aldus Rasch. "We moeten zien hoe hij de nacht doorkomt. Hopelijk kan Dylan vrijdag weer starten.''