Alessandro De Marchi heeft woensdag voor de derde keer in zijn carrière een etappe gewonnen in de Vuelta a España. De 32-jarige Italiaan was de beste in de elfde rit, die door een verschroeiend tempo en het glooiende parcours vreselijk zwaar was.

De Marchi kwam na de langste etappe van deze Vuelta (207,8 kilometer) solo aan in Luintra. Hij bleek de sterkste renner uit een kopgroep van oorspronkelijk negentien renners, waartoe ook Bauke Mollema behoorde. BMC-renner De Marchi won in 2014 de zevende etappe en in 2015 de veertiende etappe van de Ronde van Spanje.

De jonge Colombiaan Jhonatan Restrepo (23) eindigde op 28 seconden van De Marchi als tweede. De veertigjarige Italiaan Franco Pellizotti werd derde op 59 seconden.

Mollema werd nog voor de finish bijgehaald door de groep met alle favorieten voor het klassement, die op 2.02 eindigde van de winnaar. Steven Kruijswijk was de beste Nederlander op plek dertien. Wilco Kelderman eindigde als vijftiende.

Simon Yates behield de rode leiderstrui. De Brit heeft nog steeds een voorsprong van één seconde op Alejandro Valverde en veertien seconden op Nairo Quintana. Kruijswijk blijft de nummer negen op 43 tellen en Kelderman staat veertiende op 1 minuut en 50 seconden.

Mollema hele etappe zeer actief

Mollema was de hele etappe zeer actief. De kopman van Trek-Segafredo wist dat er met drie cols van de derde categorie en één col van de tweede categorie een grote kans was dat een vluchter zou winnen.

De Groninger was zeker niet de enige renner met dat idee, wat ervoor zorgde dat de eerste 100 kilometer met een gemiddelde snelheid van ruim 48 kilometer per uur werd afgelegd.

Het ene na het andere groepje - meestal met Mollema - probeerde weg te komen uit het peloton, maar de vluchters werden steeds weer teruggepakt. Voor de niet geheel fitte Fransman Nacer Bouhanni lag het tempo te hoog. De winnaar van de zesde etappe van deze Vuelta stapte af.

Na meer dan 100 kilometer koers kwam er dan toch een kopgroep van negentien renners, mét Mollema. De Fransman Thibaut Pinot was op 2 minuten en 33 seconden van Yates de beste geklasseerde vluchter.

Mollema krijgt geen ruimte van medevluchters

Bij de tussensprint op 48 kilometer van de finish versnelde Mollema en hij pakte solo een halve minuut op zijn medevluchters. Dat gat werd snel gedicht door Pinot, De Marchi, Sergio Henao, Jack Haig en Rafal Majka en later ook door Nicolas Roche en Pellizotti.

Ook bij dit octet was er geen goede samenwerking, waarna De Marchi op de laatste gecategoriseerde klim van de dag alleen wegreed. Net na de top en met nog 18 kilometer te gaan sloot Restrepo aan.

Het duo had een kleine minuut voorsprong op de eerste achtervolgers, maar er kwam nog wel een paar kilometer klimmen aan vlak voor de streep. De Marchi gebruikte die heuvel voor een demarrage en Restrepo had geen antwoord. De Italiaan soleerde vervolgens naar zijn eerste individuele zege van 2018.