Bondscoach Thorwald Veneberg heeft maandag zijn selecties bekendgemaakt voor de WK wielrennen van eind september in het Oostenrijkse Innsbruck. Tom Dumoulin en Bauke Mollema zijn aangewezen als kopmannen voor de wegwedstrijd.

De Nederlandse selectie bij de mannen bestaat naast Dumoulin en Mollema uit Wilco Kelderman, Sam Oomen, Steven Kruijswijk, Wout Poels, Antwan Tolhoek en Pieter Weening. Robert Gesink ontbreekt door blessures die hij onlangs opliep tijdens een training.

De achtkoppige formatie krijgt in Oostenrijk een lastig parcours van 258,5 kilometer met liefst negen beklimmingen voorgeschoteld. Vorig jaar in het Noorse Bergen trok Peter Sagan aan het langste eind.

Kelderman staat net als Dumoulin ook aan de start van de tijdrit. Dylan van Baarle is de derde Nederlander die zich op mag maken voor de race tegen de klok van 52,5 kilometer. Vorig jaar reed Dumoulin met overmacht naar de wereldtitel.

Bij de vrouwen bestaat de selectie voor de wegwedstrijd van 156,2 kilometer uit regerend wereldkampioen Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Anna van der Breggen, Lucinda Brand, Amy Pieters, Janneke Ensing en Sabrina Stultiens.

De tijdrit wordt gereden door Van Dijk, Van der Breggen, Brand en Van Vleuten, die zich vorig jaar verzekerde van de wereldtitel. De vrouwen moeten in de chronorace een afstand van 27,8 kilometer afleggen.

Bondscoach Veneberg rekent op medailles

Bondscoach Veneberg verwacht dat Nederland ook in Innsbruck wereldtitels kan veroveren. "Met drie wereldkampioenen zijn we op meerdere vlakken de favoriet. Het selectieve parcours dat de WK-organisatie heeft uitgetekend, past bij de selectie die afreist naar Oostenrijk."

Bij de EK van vorige maand in het Schotse Glasgow eindigde de Nederlandse ploeg met vier medailles. Van Dijk veroverde goud op de tijdrit, Van der Breggen pakte op dat onderdeel zilver en Marianne Vos werd tweede in de wegwedstrijd. Bij de mannen veroverde Mathieu van der Poel zilver op de weg.

Vos en Van der Poel hebben het wegseizoen al afgesloten en kwamen daardoor niet in aanmerking voor een plek in de WK-selectie.

De wereldkampioenschappen wielrennen vinden plaats van 23 tot en met 30 september. De wegwedstrijden worden op zaterdag 29 (vrouwen) en zondag 30 september (mannen) verreden en de tijdritten staan op dinsdag 25 (vrouwen) en woensdag 26 september (mannen) op het programma.