Bauke Mollema baalt flink van het feit dat hij voor de tweede keer deze Vuelta a España genoegen moest nemen met de tweede plek. De renner van Trek-Segafredo was zondag net niet bij machte om de Amerikaanse vluchter Ben King te achterhalen.

Mollema zette 8 kilometer voor de meet in zijn eentje de achtervolging in op King, die op dat moment een voorsprong van 1 minuut en 20 seconden koesterde. De 31-jarige Groninger snoepte een minuut van die achterstand af, maar verder dan dat kwam hij niet.

"Ik kwam heel dicht bij King en zag hem op een gegeven moment zelfs rijden. Voor mijn gevoel kon ik op hetzelfde tempo door blijven gaan", blikt Mollema bij de NOS terug op de slotfase van de negende etappe.

"King versnelde blijkbaar, waardoor ik op ongeveer twintig seconden achterstand bleef hangen. Met nog 2 kilometer te gaan, wist ik dat het gedaan was en het niet meer zou lukken het gat dicht te rijden. Heel jammer."

'Iedereen keek een beetje naar elkaar'

Mollema en King maakten deel uit van een grote kopgroep die 11 kilometer voor de finish nog bij elkaar reed. King wist in de straatjes van Candelario echter vrij eenvoudig weg te rijden, waarna Mollema er alleen voor stond.

"Iedereen keek een beetje naar elkaar, waardoor hij snel een minuut pakte", aldus de Nederlander. "De helft werkte niet meer. Thomas de Gendt maakte een goede indruk op mij, maar dat bleek niet zo te zijn. Hij zei, dat als ik nog wat wilde, ik er alleen voor stond."

Aan het begin van zijn achtervolging op King had Mollema nog wel het gevoel dat hij de ritzege zou pakken. "De laatste 10 kilometer had ik een gaatje en ben ik alleen verder gegaan. Dat voelde in het begin heel goed, maar op het einde was het net niet goed genoeg."