André Greipel heeft de eerste etappe van de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Duitser was zondag na 175 kilometer in het Welshe Newport de snelste in de massasprint.

De ontsnapte Luxemburger Bob Jungels werd kort voor de finish ingerekend door het peloton. In een van zijn laatste koersen voor Lotto-Soudal was de 36-jarige Greipel de snelste in de spurt.

De Duitser hield de Australiër Caleb Ewan en de Colombiaan Fernando Gaviria achter zich. Ewan is volgend jaar de vervanger van Greipel bij Lotto-Soudal.

"De ploeg heeft geweldig gewerkt. Eerst moest Jungels nog worden teruggepakt", zei Greipel, die ook de leiderstrui veroverde. "Gaviria begon vroeg aan de sprint, Jasper De Buyst reed voor me en hij deed een geweldige inspanning."

De routinier zette pas in de laatste 200 meter aan, maar dat was op tijd om Gaviria nog te passeren.

Poels beste Nederlander in eerste etappe

In de Ronde van Groot-Brittannië willen Tour-winnaar Geraint Thomas en Giro-winnaar Chris Froome hun vorm testen met het oog op het WK. Hun ploeggenoot Wout Poels finishte als tiende en was daarmee de beste Nederlander.

In Newport werd het wielerstadion zondag vernoemd naar Thomas. Het gebouw heet voortaan Geraint Thomas National Velodrome. 

De Ronde van Groot-Brittannië bestaat uit acht etappes en eindigt zondag in Londen.