Chantal Blaak heeft de vijfde etappe in de Boels Ladies Tour gewonnen. De 28-jarige wereldkampioen reed voor het laatst in de regenboogtrui. Ze komt voor het WK niet meer in actie.

Blaak reed vrijwel de hele dag in de kopgroep en sprong in de slotfase weg bij haar medevluchters. De Zuid-Hollandse van Boels-Dolmans kwam met een voorsprong van 45 seconden solo over de streep.

De Italiaanse Giorgia Bronzini eindigde na een rit over 158 kilometer, met start en finish in Sittard, als tweede. Lucinda Brand kwam als derde over de streep. Annemiek van Vleuten behield de leiderstrui.

"Hier ben ik heel erg blij mee", liet Blaak opgetogen weten. "Het was een lange dag in de ontsnapping. Ik zat er in eerste instantie bij om iets te forceren voor het klassement. Ik ben gewoon blijven rijden en voelde me in finale nog steeds goed."

"Ik kreeg wel in de gaten dat het met de kopgroep niet ging werken, dus probeerde ik het zelf maar. Dat ik kon wegrijden in mijn allerlaatste wedstrijd in de regenboogtrui, maakt me heel blij."

Blaak kent goed seizoen als wereldkampioen

De Ladies Tour wordt zondag afgesloten met een individuele tijdrit over 18,6 kilometer in Roosendaal. Aangezien Blaak alleen de wereldtitel op de weg bezit, rijdt ze de slotrit in haar gewone tenue.

Blaak kent een succesvol seizoen als wereldkampioen. Ze boekte haar grootste zege van het jaar in de Amstel Gold Race. Ook won ze nationale wegtitel en pakte ze onder meer een etappe in de Healthy Ageing Tour.

De wegwedstrijd voor de vrouwen bij het WK in Innsbruck staat voor 29 september op het programma.